Turkse wortel-linzensalade

Turkse wortel-linzensalade

750 gram winterpeen 
250 ml groene linzen
1 flinke ui
1 teentje knoflook
3-4 eetlepels olijfolie
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel suiker
250 ml kookvocht linzen
1 theel gemalen koriander
verse peterselie
zout en peper

Dit voorjaar waren we in het prachtige Istanbul, waar een bevriend stel dat er gewoond heeft ons 5 dagen op sleeptouw nam. Vaak bestelden zij van de menukaarten voor ons onbekende maar heerlijke hapjes. Wat heb ik er veel geproefd! Meestal kozen ze 4 of 5 gerechten die we dan gezamenlijk deelden. Allergische zoon was niet mee, maar bij alles ging ik automatisch na wat hij mee had kunnen eten. Dat bleek nog best veel te zijn. Een gerecht dat ik zelf uitkoos van een saladebar was deze linzen-wortelsalade, die ik met veel genoegen at. Het bleek een Turkse klassieker, en terug in Nederland prima te maken met ingrediënten uit de supermarkt. Mijn versie vind je hier. Eet hem in combinatie met wat andere hapjes, salades, brood, etcetera. 

Meet de linzen af in een maatbeker en spoel ze in een zeef onder koud stromend water. Doe in een pan met 750 ml water en kook ze ca 10 minuten.  Snijd intussen de ui en knoflook fijn, schil de wortels en snijdt ze in vrij dunne plakken. Giet de linzen af, maar bewaar 250 ml van het kookvocht.
Verhit de olie in een pan en fruit ui en knoflook tot glazig. Voeg de wortelschijfjes toe en bak 5 minuten mee. Doe dan tomatenpuree (laat weg indien je geen tomaat verdraagt), suiker, kookvocht en korianderpoeder erbij en tot slot de linzen. Voeg eventueel nog wat water toe zodat alles net onder staat en laat aan de kook komen. Laat zachtjes 20 - 25 minuten pruttelen zonder deksel, totdat de linzen zacht zijn en het water vrijwel verdampt is. Hak de peterselie en voeg enkele eetlepels ervan toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen tot lauw. Ook koud uit de koelkast erg lekker! 
 

Waardeer dit blogbericht:
4
Room- en mokkahoorntjes
Milkshake (van roomijs)

Gerelateerde post