Voor 10 stuks:
10 plakjes (volkoren) bladerdeeg
275 - 300 gram varkensgehakt
halve theelepel zout
flinke snuf nootmuskaat
peper
flinke theelepel sambal
Kant-en-klare of afbak-saucijzenbroodjes kopen, ga er maar aanstaan wanneer je geen ei verdraagt... Maar had ik geweten dat ze zo gemakkelijk te maken zijn, dan had ik ze vast al eerder gemaakt! We hebben het afgelopen weekend zitten smullen. Guilt free ook nog eens, want: met volkorenbladerdeeg en bio-scharrelgehakt. Binnen een uur waren ze voorbereid, gebakken én opgepeuzeld. Ik bedoel maar. Gewoon bladerdeeg zonder ei en melk koop je in elke supermarkt, onder andere van het merk Koopmans (Original, géén roomboter). De volkorenvariant (die overigens zeker zo lekker is), kocht in in de natuurvoedingswinkel, van het Duitse merk Moin. Houd er wel rekening mee dat er daarvan maar 6 plakjes in een pak zitten, ipv 10.
Varkensgehakt is echt het lekkerst, maar half om half werkt ook. Rundergehakt is zeer zeker te droog!
Verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Spreid de bladerdeegplakjes uit over het aanrecht om te ontdooien. Doe het gehakt in een kom en meng er zout, nootmuskaat (liefst vers geraspt), peper en sambal door. Verdeel in tien gelijke hoopjes. Rol van elk hoopje tussen de handen een rolletje. Leg dat op één helft van een plakje bladerdeeg en druk wat plat. Zorg dat het vleesmengsel ongeveer een cm van de rand blijft. Kwast het cm-brede strookje deeg in met wat water en klap de lege deeghelft eroverheen. Druk de lange kant aan met de tanden van een vork en leg op de bakplaat. Kwast tot slot de broodjes in met wat water, olie of margarine en bak ze in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar. Het volkoren bladerdeeg is wat dikker en heeft zeker 20 minuten nodig. Schakel de laatste paar minuten eventueel de grill in, voor een mooi kleurtje.