Taugé salade

Taugé salade

250 gram taugé
2/3 - 1 rode peper
kleine knoflookteen
1,5 eetlepel azijn
1,5 eetlepel sojasausEind jaren '80 was zo'n beetje heel Nederland in de ban van Chinees. Ook mijn moeder en zus stortten zich verwoed op het bestuderen van de onbegrijpelijke klanken. En wel met de cursus van Teleac op radio en televisie. Behalve de taallessen waren er uitzendingen geheel gewijd aan de Chinese cultuur en geschiedenis en - in samenwerking met Albert Heijn - konden we leren Koken met de Chinese Chef. Bij de grootgrutter kon je bij deze serie geschreven kookboekjes en benodigde exotische produkten kopen als soja-, oester- en hoisinsaus, zwarte boontjes, sesamolie en gedroogde paddenstoelen, alles voorzien van het pandabeer-met-koksmuts-en-wok-logo. Die wok, evenals het grote hakmes en het stoommrekje, werd gemeengoed in de Hollandse keuken.

En dat was bepaald geen straf! Chinese kookkunst bleek niks van doen te hebben met wat men hier zoal bij 'de Chinees' haalt in het weekend. Het was een eyeopener. Het merk Chinese Chef is inmiddels al lang weer verdwenen. Maar de schappen in de winkels staan gelukkig nog steeds vol met dezelfde producten, van allerlei merken. En er is één recept dat altijd in mijn hoofd is blijven hangen: taugésalade. Had ik destijds nog angst voor rode peper, in dit gerecht verdwijnt de ergste scherpte op mysterieuze wijze. Wat overblijft is een heerlijke, lichtbittere, knapperige salade. 

Kook ruim een liter water en schenk dit over de taugé in een zeef. Laat uitlekken. Hak de peper en de knoflookteen en meng deze in een saladekom met azijn en sojasaus tot een dressing. Meng de taugé erdoor en laat een paar uur in de koelkast staan. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Choco-bananenbroodjes
Zoute krakelingen

Gerelateerde post