Vegetarische Taco's

Vegetarische Taco's

3-4 tacoschelpen per persoon
180 gr tofu roerbakgehakt (bv AH)
2,5 eetlepel olie
1/2 groene en gele + 1 rode paprika
250 gr champignons
3 tenen knoflook
tacokruiden, zout
zakje sla, blikje mais, pot tacosaus

 

 

 

 

Proefondervindelijk hebben wij kunnen vaststellen dat het bij 'de Mexicaan' relatief veilig is om uit eten te gaan wanneer je geen zuivel, ei, noten of pinda's verdraagt. Uiteraard is even goed overleg met de ober, die soms navraag doet in de keuken, noodzakelijk, maar met vlees van de grill, een rode saus of salsa, frietjes en een salade met eventueel aangepaste dressing kom je al een heel eind. Zo genieten wij dus af en toe in Mexicaanse en Cubaanse sferen. Voorgerecht en het meestal onmogelijke toetje laten we gewoonlijk links liggen, de entourage en het hoofdgerecht zijn vaak al lekker genoeg en om je voldaan te voelen. Taco's, enchilada's en aanverwante gerechten laten wij eveneens voor wat ze zijn. Door de soms ondefinieerbare vulling en de obligate kaas bovenop, wordt het ons te ingewikkeld. 

Bovendien lijkt zo'n gestripte versie van de taco voor geen meter meer op de oorspronkelijke variant. Daarom bewaar ik deze lekkernijen net zo lief voor thuis, om af en toe het weekend mee in te luiden. Ik maak ze dan wel op mijn eigen manier: vaak vegetarisch en met verschillende groenten, omdat ik het prettig vind om ook (of wellicht juíst) snackmaaltijden gezond te houden. Natuurlijk kun je ze met rundergehakt maken, dat is zeker aan te bevelen. Maar voor de afwisseling is vegetarisch wel eens leuk en net zo lekker. Zelfs de onverbeterlijke carnivoor proeft door de veelvoud aan smaken het verschil amper. Onderstaand recept is voldoende voor 3 personen. Maar door wat te variëren met groenten, is het zo aan te passen voor 4. Bak een gesnipperde ui mee, trek een blikje chilibonen open en voeg wat meer paprika toe. Of geef vooraf lekker nacho's met taco- of salsadip. Die salsa is trouwens erg makkelijk zelf te bereiden. Maar daarover binnenkort meer. 

Bereid de tacoschelpen volgens de instructies op de verpakking en snijd de groenten klein. Met een ei-allergie zijn veel vleesvervangers taboe, maar gelukkig heeft onder andere Albert Heijn enkele soorten in het biologische assortiment, waarvan ik het roerbakgehakt hier gebruik. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het 'gehakt' even aan. Voeg de groenten toe, roer even door, pers de knoflook erboven uit en voeg tacokruiden en zout naar smaak toe. Heb of mag je geen kant-en-klare kruidenmix, dan stel je deze zelf samen met: 4 theelepels milde paprikapoeder, een mespunt chili, 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels gemalen koriander, 1/4 theelepel cacao (laat eventueel weg wat je niet verdraagt). Voeg zout naar smaak toe en bak de tacovulling in 10 - 15 minuten gaar, onder af en toe doorroeren, terwijl de schelpen in de oven gaan. Nu heb je even tijd om bijvoorbeeld een heerlijke Margarita te mixen.
Zet tacosaus, mais en in reepjes gesneden sla op tafel en laat ieder zijn eigen taco's naar believen vullen.  

Waardeer dit blogbericht:
0
Abrikozen-'tiramisu'
Jam-donut cakejes

Gerelateerde post