450 gram (runder)gehakt
wat olie
600 gram fijne soepgroente
1 blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 rundvleesbouillonblokje
12-16 cannelloni
1 pakje soja cuisine (à 250 ml)
1 pakje gezeefde tomaten (400 ml)
2 eetlepels water
beetje zout en peper
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn echtgenoot ook van koken houdt. Hoe graag ik ook in de keuken sta, het is heerlijk om in het weekend eens gewoon lekker aan te kunnen schuiven. Er zijn gerechten die ik zelden of nooit zelf bereid, zoals gegrilde kip op diverse wijzen, gebakken steaks, nasi en bami, verse tomatensaus die een uur moet pruttelen en verse pasta van zelfgekneed deeg. Dat is zo'n beetje zijn terrein. En dat laat ik lekker zo, want we eten heerlijk! Mooie bijkomstigheid is dat Evert het heel normaal vindt wanneer een man in de keuken staat. Alsof dat in deze tijd nog bijzonder zou zijn, maar getuige de reacties die mijn man op zijn werk van collega's krijgt is het echt niet in alle gezinnen een dagelijkse (of wekelijkse) realiteit.
Een van de creaties die af en toe op tafel komen is Cannelloni: buisjes van pastadeeg, gevuld met een groente-vleesmengsel en gegaard in een romige tomatensaus. Doordat de room plantaardig is, blijft onze variant licht. De cannelloni zijn niet bij elke supermarkt verkrijgbaar, je moet soms even zoeken, maar natuurlijk kun je bij dit recept ook gewone platte deegbladen nemen voor een heerlijke lasagne. Serveer met een groene salade en desgewenst een goed glas wijn.
Bak het gehakt rul en gaar in wat olie. Bak de soepgroenten even mee en voeg dan tomatenpuree, gepelde tomaten en het verkruimelde bouillonblokje toe. Laat een minuut of 5 zachtjes pruttelen. Neem dan even de tijd om het mengsel wat te laten afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul de cannelloni met een theelepel met het groente-gehaktmengsel en leg ze in een ovenschaal. Schep de eventueel overgebleven vulling hieroverheen. Meng in een kom de gezeefde tomaten met de room en het water en breng licht op smaak met zout en wat peper. Giet de tomatenroomsaus over de canneloni en plaats in de oven. Na 30 minuten is het gerecht klaar.