Volkoren pompoen-kaneelslakken

Volkoren pompoen-kaneelslakken

(ca 14 stuks)
Voor het deeg:
500 gam volkorenbloem*
zakje gedroogde gist (7 gr)
halve theelepel zout
1 flinke eetlepel witte basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
20 gram vloeibare margarine
350 gram pompoenpuree*
evt. 1 theelepel vanille-extract
50 ml plantaardige melk
(voor vulling: zie onder)

Heerlijke herfstbroodjes, voor ontbijt, lunch of zomaar voor bij de koffie. *Deze keer gebruikte ik de groene kabocha, ofwel Japanse pompoen. Deze is zoetig en de smaak neigt wat naar kastanje. Ik bereidde de puree als hier beschreven, maar met een kommetje water op de bodem van de oven en in 55 minuten ipv 45-50. De schil is vrij stevig, zodat het gegaarde vruchtvlees zich daar met een lepel gemakkelijk uit laat scheppen.

*Uiteraard kun je ook witte bloem gebruiken. Je hebt dan de 50 ml plantaardige melk niet nodig. Of neem een deel volkoren en een deel wit, bijvoorbeeld half om half, met de helft van de 'melk'. 

Doe bloem, gist, zout, suiker en kaneel in een kom en meng door elkaar. Voeg margarine, vanille-extract en beetje bij beetje de ‘melk’ toe tot die helemaal opgenomen zijn en kneed daarna in zo’n 10 minuten tot een soepel deeg. (In de keukenmachine: ca 2 minuten). Leg de deegbol in in een kom, dek af met vershoudfolie en laat zeker een uur rijzen op een rustige plek.

Voor de vulling: 
75-100 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
1,5 eetlepel vloeibare margarine

Meng suiker en kaneel.
Sla de lucht uit het deeg en kneed het nog even kort door. Bestuif een werkblad met wat bloem, en rol het deeg hierop uit tot een lap van ca 25 x 45 cm. Verwarm de margarine even in de magnetron en kwast de bovenzijde van de lap deeg ermee in. Verdeel nu de kaneelsuiker erover. Wrijf/druk voorzichtig met de handen in het deeg. Rol de lap deeg vanaf één van de lange kanten voorzichtig op. 
Beleg een bakplaat met bakpapier. Snijd met een scherp mes plakken van 2 cm van de rol en leg deze met de spiraal zichtbaar naar boven op de bakplaat. Laat de broodjes elkaar net niet raken. Duw, als ze allemaal liggen, een beetje plat/gelijk met de handpalmen en dek af met een vochtige theedoek. Laat nog een half uur tot drie kwartier narijzen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de slakken in het midden van de oven in 20 minuten bruin en gaar. Zowel warm als koud erg lekker!

Waardeer dit blogbericht:
3
Kruidige wortelsoep
Speculaas-boterkoek

Gerelateerde post