Amuse duo

Amuse duo

Zeewiercrackertjes met citroencrème:
40 ml vers citroensap
40 gram suiker
40 ml cuisine
halve theelepel kurkuma
1 afgestreken eetlepel maizena
1 eetlepel water
zakje Chips uit zee
1-2 velletjes Nori snack
wat bieslooksprietjes
en verder: injectiespuitje
zie voor Blini's hieronder

Twee amuses op een plankje, altijd leuk! Ze passen perfect bij een glaasje bubbels en zijn derhalve ook te gebruiken als borrelhapje of aanvulling op een buffet. Zeewiercrackertjes met citroencrème: citroen complementeert de zeewiersmaak, maar uiteraard kun je ook gaan voor de (beter verkrijgbare) cassavekroepoek. En mocht je wat crème over hebben: ook tussen twee biscuitjes is hij erg lekker! Blini's: deze Russische boekweitpannenkoekjes zijn een klassieker! Om soja (zure room) te vermijden: roer een drupje citroensap door wat toegestane margarine en besmeer de blini's hier dunnetjes mee. Garneer ze ook eens met kaviaar of gerookte zalmsnippers.

Bereiding zeewiercrackertjes met citroencrème (voldoende voor 20 stuks):
Breng citroensap met suiker, cuisine en kurkuma in een pannetje aan de kook, roer tot de suiker gesmolten is. Mocht het mengsel schiften: geen paniek, dat komt helemaal goed! Roer de maizena in een kommetje glad met 1 eetlepel koud water. Schenk dit langzaam en al roerend met een garde in de hete vloeistof. Blijf roeren, laat 2 minuten koken en daarna afkoelen. Trek eventueel (nog iets warm) op in een injectiespuit (zonder naald, verkrijgbaar bij de apotheek), dat doseert straks makkelijk.
Voor het serveren: Leg het benodigde aantal crackertjes op een bord of plank. Knip een velletje Nori snack in smalle reepjes. Garneer elke cracker met een beetje citroencrème en maak af met een reepje nori en snippertje bieslook.

Voor de Blini's (ca 16 stuks):
25 gram boekweitmeel
10 gram kikkererwtenmeel 
halve theelepel baksoda 
mespunt zout
60 ml soja-, rijst-, of havermelk
1 theelepel appelciderazijn
zure room (op sojabasis)
potje zalmeitjes
takje verse dille

Kan een dag van tevoren. Doe boekweitmeel, kikkererwtenmeel, baksoda en zout in een kommetje. Roer er in twee delen met een garde de 'melk' doorheen, tot een mooi glad beslag. Voeg tot slot de azijn toe. Laat nu een minuut of 15 staan.
Verhit een anti-aanbakpan. Schep steeds een vol dessertlepeltje beslag in de pan, met voldoende ruimte ertussen. Al snel zal de bovenzijde van de blini’s gaatjes vertonen en er ‘droog’ uitzien: dat is het moment om ze om te draaien. Wanneer beide zijden mooi bruin zijn, haal je ze uit de pan en bakt de rest van het beslag op dezelfde wijze. Laat afkoelen en bewaar afgedekt met folie (mag op kamertemperatuur).
Voor het serveren: leg de blini’s op een bord of plankje of - per stuk - op een lepel. Schep er een hoopje zure room op (of besmeer met wat margarine met een drupje citroensap erdoor) en tot slot wat zalmeitjes. Garneer met een toefje dille.

 

Foto: Mattie Aarts 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Duivekater
Zalmtartaar met wasabi-dressing

Gerelateerde post