Aspergesalade met aardbeien

Aspergesalade met aardbeien

500 gram asperges
kneepje citroensap
2 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels (rode wijn)azijn
evt. 1 theelepel mosterd
0,5 dl witte wijn
2 flinke eetlepels versgehakte munt
2 flinke eetlepels versgehakte basilicum
zout en peper 
100 gram aardbeien

Nog zeker anderhalve maand kunnen we genieten van echte Hollandse asperges. Wist je dat ze gekookt ook zonder botersaus en ei heel lekker zijn? Wij eten ze hier graag met in de schil gekookte krieltjes. En dan besprenkelen we asperge en aardappel met wat goede olijfolie en grof zeezout. Met een snufje versgeraspte nootmuskaat op de witte stengels. Ik hoef niet anders meer! Heerlijk met een stuk gebakken zalm. Niet te vaak, want dan kan het gaan tegenstaan.

Maar je kunt er ook eens soep óf een lekkere salade mee bereiden. Zoals deze, met aardbei! Het lekkerst is om de smaken een uur of twee goed door te laten trekken.

Schil de asperges goed. Ik gebruik hiervoor een gewone dunschiller, maar er zijn ook speciale aspergeschillers te koop. Kook ze in een laagje water met een kneepje citroensap in 15 minuten zachtjes gaar. Maak intussen de dressing door olie, azijn en, indien toegestaan, mosterd te mengen met wijn. Meng de gehakte kruiden erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kroontjes van de aardbeien, snijd in stukken en schep door de dressing. 
Laat de asperges uitlekken, snijd in stukken van een cm of 3-4 en doe in een kom. Schep de dressing erover en laat nu afgedekt in de koelkast staan tot gebruik; een uur of twee zou mooi zijn!

Waardeer dit blogbericht:
0
Rabarbertaart
Scones

Gerelateerde post