Amuse trio

Amuse trio

Voor de zeekraalsalade met zalm:
50 gram zeekraal
1 citroen
1 eetlepel (zonnebloem)olie
peper
stukje gerookte zalm


Nog maar vier blogs te gaan tot Kerstmis, dus ik begin maar alvast met wat feestelijke hapjes om in de stemming te komen: bietenmousse, mini 'kip-à-l'orange' en zeekraalsalade met zalm. Leuk om een diner mee te beginnen of bij het borrelen. Wanneer je ze alledrie maakt kun je ze zoals op de foto op een etagière zetten, maar per persoon drie verschillende hapjes op een groot bord is ook mooi. En uiteraard kun je er ook gewoon maar één of twee bereiden.

Breng wat water aan de kook in een pannetje en laat de zeekraal in 5 minuten garen. Spoel met koud water om het kookproces te stoppen en laat uitlekken. Trek met een zesteur (citroentrekker) vier lange krullen van de citroenschil - deze eet je ook echt mee, dus was de citroen goed! – en zet apart. Meng 1 eetlepel olie met 1 eetlepel citroensap en wat vers gemalen peper en meng dat door de zeekraal.

Voor het serveren: leg een ‘bosje’ zeekraal op een (amuse)lepel. Leg hier een reepje zalm op en garneer met de citroenkrul.


Voor de bietenmousse:
2 plakjes ontbijtspek
150 gram gekookte biet
1 blaadje gelatine
75 ml soja- of rijstcuisine
driekwart eetlepel citroensap
halve afgestreken theelepel zout
2 theelepels gedroogde dille
versgemalen peper
4 bietenchipjes (te vinden in een zak groentechips van bijv. AH)

Bak het spek langzaam krokant in een koekenpan met een klein beetje olie en laat uitlekken op keukenpapier. Week de gelatine in een kopje water. Houd 3 eetlepels van de cuisine apart in een pannetje. Snijd de biet in stukken en pureer hem met de rest van de cuisine in een blender of met de staafmixer tot een fijne massa. Breng de drie eetlepels room aan de kook en los er, van het vuur af, de geweekte gelatine in op. Schep losjes door de gepureerde biet en breng op smaak met citroensap, dille, zout en peper. Schep in kleine glaasjes en laat ten minste drie uur afgedekt in de koelkast opstijven.

Voor het serveren: verkruimel het spek en verdeel over de glaasjes. Garneer met de chips.


Voor de mini ‘kip à l’orange':
50 gram gerookte kipfilet
3 cm groen van een bosui
halve mineola-vrucht of sinaasappel
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel (olijf)olie
zout en peper
vier blaadjes witlof

Snijd de kipfilet in kleine blokjes en de bosui in fijne ringetjes. Haal de partjes van de mineola los en snijd eveneens in stukjes. Meng deze drie ingrediënten en breng op smaak met citroensap, olie, peper en zout. 

Voor het serveren: Laat de salade uitlekken in een zeef en schep op de witlofblaadjes.


Foto: Janeczka Milton

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Pompoen pancakes
Couscoussalade met scholfilet en rode paprikasaus

Gerelateerde post