3 teentjes knoflook
1 blikje ansjovisfilets in olijfolie (ca 46 gram)
2 eetl. olijfolie (van de ansjovis)
6 eetl. (vloeibare) margarine
4 - 6 soorten groente naar keuze
Bagna cauda, letterlijk 'warm bad', is een Mediterraanse groentendip met ansjovis, die heerlijk is als voorgerecht. Het zorgt voor de broodnodige vezels en vitaminen, maar het is bovenal zeer gezellig en onweerstaanbaar knabbelen! Met de geur en smaak van deze dip waan je je weer even in Italië; het zorgt voor een heuse vakantiestemming, mocht je die alweer kwijt zijn. Neem groenten naar keuze en dieetmogelijkheid; kies minstens vier tot zes soorten. Snijdt bijvoorbeeld smalle (ca. 5 mm) reepjes: paprika, bleekselderij, wortels, venkel of komkommer. Verder kun je ook roosjes broccoli of bloemkool, blaadjes witlof, radijsjes, kerstomaatjes, stevige blaadjes sla en bladpeterselie gebruiken om te dippen.
Vang twee eetlepels olie op uit het blikje ansjovis en laat de rest weglopen. Verwarm olie met margarine in een pannetje en knijp hieroven de knoflook uit. Fruit 2 minuten op matig vuur, de knoflook mag zeker niet bruin worden, alleen maar glazig. Snijd de ansjovisfilets klein, voeg toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen, nu en dan roerend, tot de vis uit elkaar is gevallen. Schik de gewassen en gesneden groenten mooi op een bord. Giet de dip in een warmhoudschaaltje of plaats op een theelichtje en het gerecht is klaar!