150 gram (bio) havervlokken
450 ml lauwwarm water
evt. 1 capsule probiotica (drogist)
300 gram vruchten naar keuze (zie onder)
+ evt. extra per garnering
50 - 75 gram suiker, rietsuiker of
kokosbloesemsuiker
Wow! Het is écht waar! Je kunt zelf heel gemakkelijk plantaardige yoghurt maken met niets dan havervlokken en water. En een hoop geduld, dat dan weer wel, want het duurt minstens een dag of drie. Maar als het eenmaal staat hoef je er eigenlijk niks meer aan te doen. De melkzuurbacteriën in de lucht - en nee, die hebben niks met koemelk te maken - doen het werk en zorgen voor het aanzuren. Behalve dat het goedje wonderbaarlijk lekker smaakt, is het ook nog eens erg gezond. In wetenschappelijke kringen raakt men steeds meer overtuigd dat onze darmen een grote spelen in ons weerstands- en gezondheidsniveau. En laat gefermenteerd voedsel, wat deze 'yoghurt' in feite is, nou boordevol goede bacteriën zitten, die de darmen ondersteunen.
En dat dus plantaardig en zonder soja! De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat smaken uiteraard verschillen. Mijn zoon en ik zijn zeer blij met het resultaat, mijn man vind het absoluut niet te eten, maar die houdt nu eenmaal niet van havermout(pap). Mocht je wél de haversmaak waarderen, waarvan ik hierin eigenlijk zelf weinig proef, maar dat terzijde, dan zou ik dit recept zeker eens proberen. Zeker wanneer je naast melk geen soja verdraagt. Andere yoghurtsoorten zijn momenteel immers (nog) niet in de winkel verkrijgbaar. De haveryoghurt is lekker als nagerecht, maar ik eet hem ook graag voor het ontbijt. Je kunt de vruchten kiezen die jij lekker vindt. Wellicht is het ook zonder vruchten goed te eten, maar met is uiteraard lekkerder en meteen nog wat gezonder ook.
Er zijn wat regeltjes om je aan te houden bij het maken van de yoghurt. Zo moet je dat in een glazen of porceleinen kom doen; niet in metaal, want dat kan interfereren met de bacteriën. Om dezelfde reden moet je roeren met een schone houten of plastic lepel. De kom moet afgedekt worden met een theedoek (of kaasdoek), omdat er lucht bij moet kunnen, maar je er geen vuil in wilt hebben. En de kom moet bij kamertemperatuur staan. Kamertemperatuur varieert met de jaargetijden natuurlijk wel iets. Hogere temperaturen versnellen het proces, lagere vertragen het. Het is een kwestie van proeven wanneer het eindresultaat bereikt is. Je kunt me dus niet vastpinnen op de exacte 'rijpings'tijd. Ik heb mijn yoghurt gemaakt bij 24 graden, in de zomer. Je kunt het proces sowieso een handje helpen door wat probiotica toe te voegen. Ik heb die van Leef Vitaal (bv. te koop bij Etos) gebruikt. €15,- lijkt misschien wat veel, maar je kunt er 30 keer 4 porties van maken, dus het valt best mee. De bacteriën versnellen het verzuringsproces. Gebruik je ze niet, dan kan het de dubbele tijd (tot 6 dagen) duren voor de yoghurt klaar is.
Zo ga je te werk:
Maal de havervlokken met een keukenmachine fijn. Doe in een porceleinen of glazen kom en giet er het lauwe water over. Breek er eventueel een capsule probiotica boven open, en roer alles met een houten lepel goed door elkaar. Laat nu, afgedekt met een theedoek, drie etmalen (72 uur) staan. Roer elke ochtend en avond één keer goed door, met een schone houten lepel. Verder hoef je niets te doen. Als je met je neus boven de theedoek gaat hangen, zul je na de eerste nacht al enigszins een yoghurtgeur ruiken, licht zurig. Na de derde nacht, eventueel langer, als het nog niet zuur genoeg is (proef aan de lepel na het roeren), zet je de yoghurt, nu wel lichtdicht afgedekt, in de koelkast. Dat remt het fermentatieproces en het verder zuren af. Nu kun je ook de vruchten toevoegen. Zeer geschikt hiervoor zijn onder andere:
- peer
- bosvruchten
- aardbei
- banaan
- mango
- perzik
Maar laat vooral je creativiteit spreken.
Pureer de vuchten in een blender (door een zeef kan ook, alleen ben je dan alle verzels kwijt, wat ik persoonlijk jammer vind). Roer vruchtenmoes en suiker* door de haveryoghurt en klaar is kees! Verdeel over vier porties. Garneer met wat extra fruitstukjes. Nu heb je een heerlijk ontbijt, tussendoortje of toetje. Na een nachtje extra in de koelkast kan er wat koolzuur ontstaan, je merkt dan een lichte prikkeling op de tong. Ook dat is normaal en hoort bij het fermentatieproces. Langer dan een dag of 2 zou ik de yoghurt met de vruchten erdoor niet bewaren. De pure yoghurt schijnt afgesloten in de koelkast wel een week goed te blijven.
* De aangegeven hoeveelheid suiker is een richtlijn. Bosvruchten bijvoorbeeld zijn wat zuurder, banaan is van zichzelf weer wat zoeter, dus gebruik naar smaak.
Drinkyoghurt:
Voor drinkyoghurt werk je het hele goedje door een zeef en schenkt het in glazen. Is het echt te dik, roer er dan wat vruchtensap, rijst- of haverdrank door. Ik ben trouwens zo iemand die de overgebleven prut gewoon op gaat staan eten, want ik vind het zonde van alle smaak en voedingsstoffen die anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Maar het is af en toe wel leuk natuurlijk, zo'n drankje. En welk (melk- en soja-allergisch) kind wil er niet ook eens 'yoki-drink'?!
Ik ben nu erg benieuwd of je ook van andere granen yoghurt kunt maken. Ik heb er niks over kunnen vinden. Wellicht van rijstvlokken? Of boekweit? Ik ga het zeker een keer testen. En mocht het lukken, dan kom ik er gegarandeerd op terug!