Voor 12 stuks:
12 plakjes bladerdeeg
100 gram kikkererwtenmeel
2 eetlepels maizena/aardappelzetmeel
halve theelepel uipoeder
1 theel kurkuma,1 theel baksoda
175 ml water, 1 theel (appelcider)azijn
100 gram gerookte spekreepjes
1 kleine ui, gesnipperd
250 gram champignons in plakjes
300 gram verse gewassen spinazie
wat olie om in te vetten
Kikkererwtenmeel – gewoon te koop bij de supermarkt - kun je prima gebruiken als ei-vervanger. Hier lees je hoe dat werkt bij het maken van een quiche. Natuurlijk kan dat in een springvorm of ovenschaal. Je snijd de quiche dan in puntjes of blokjes om te serveren. Ik maak hier echter de mini-variant in een muffinblik met 12 holtes: grappig en lekker als voorgerecht, of als lunch-, buffet- of picknickhapje. De quiche kan zowel warm als koud gegeten worden.
Je kunt overigens het bladerdeeg ook prima weglaten! Maak dan geen 12, maar 10 quiches. En laat je liever baksoda en azijn weg, dan worden ze weliswaar iets platter, maar ook dat is geen probleem. Uiteraard kun je met deze kikkererwtenbasis in kookboeken en op internet op zoek gaan naar andere geschikte vullingen die je aanspreken. Zo maak je voor je het weet je eigen variant!
Leg de plakjes bladerdeeg uitgespreid op het aanrecht om te ontdooien. Meng in een kom kikkererwtenmeel met maizena, uipoeder, kurkuma en bakpoeder. Giet water en azijn erbij en roer met een garde tot een mooi beslag. Laat rustig staan terwijl je de rest voorbereid.
Houd 12 mooie plakjes champignon apart.
Verwarm de oven voor op 180 dan wel 200 graden*. Bak de spekjes in hun eigen vet, samen met de ui, zo’n 5 minuten aan in een grote koekenpan. Bak de champignons (minus de 12 plakjes) mee, tot ze hun vocht hebben losgelaten en het meeste daarvan weer verdampt is. Roer dan de spinazie erdoor, en laat slinken. Draai het vuur uit.
Bekleed de twaalf holtes van een met wat olie ingevet muffinblik elk met een vel bladerdeeg. Knip de overstekende delen af. Verdeel het spinaziemengsel en schenk er tot slot het kikkererwtenbeslag overheen. Bak nu 25 minuten in de voorverwarmde oven.
* Op 180 graden krijgt het beslag meer de typische ei-textuur, maar dan wordt het bladerdeeg niet goed gaar. De quiches op de foto zijn op 200 graden gebakken, waardoor het beslag er meer als een deegdakje uitziet. Voor de smaak maakt het echter niet uit! Het is dus een afweging. Bak je zonder bladerdeeg, houd dan 180 graden aan.
Foto: Petra Schuster