Risottotaart met kruiden

Risottotaart met kruiden

1 sjalot
pakje verse peterselie (30 gr)
2 eetlepels olijfolie
250 gram risottorijst
kleine eetlepel vers gehakte salie
wat takjes tijm
600 ml groentenbouillon*
100 ml witte wijn
2 eetlepels vers gehakte bieslook
limoen of citroen (rasp, sap)
100 gram Wilmersburger pizzakaas**
vers gemalen peper

Risotto bereiden is een Italiaans ritueel van steeds weer bouillon over de rijst scheppen en laten pruttelen. Voor deze taart is de bereiding wat minder bewerkelijk, maar het resultaat is er niet minder om. Je kunt hem zowel warm als koud eten, als voorgerecht, als hapje bij buffet of picknick, of als hoofdgerecht (voor 2) met een (groene) salade. Wanneer je geen wijn wilt gebruiken, vervang deze dan door water.

* Neem 600 ml water en 1 kruidenbouillontablet indien toegestaan. Je kunt ook 550 ml water nemen en dat aanvullen met geconcentreerde zelfgetrokken bouillon.

** Wilmersburger geraspte pizzakaas op basis van kokosolie koop je o.a. in de natuurvoedingswinkel.

Pel en snipper de sjalot. Hak de helft van de peterselie. Verhit de olie in een flinke pan. Fruit de ui met gehakte perserselie even aan. Gooi de rijst, gehakte salie en takjes tijm erbij en fruit al roerend een minuut of twee mee. Schenk dan de bouillon en wijn erover, breng aan de kook en laat met deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe goed over de bodem.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een springvorm van ca 20 cm in met wat olie en hak de rest van de peterselie.
Wanneer de 20 minuten om zijn, zal de rijst het meeste vocht hebben opgenomen. Roer van het vuur af bieslook, peterselie, citrusrasp en (1 eetlepel) -sap, samen met de kaas door de rijst. Maak af met wat peper en doe de risotto over in de springvorm. Bak 40 minuten in het midden van de oven.
Maak voorzichtig los van de rand met een mes voor je de vorm opent, de kaas kan wat vastgekoekt zijn.

Waardeer dit blogbericht:
0
Sprits
Rabarbertaart

Gerelateerde post