Boekweit-pompoenkoekjes

Boekweit-pompoenkoekjes

ca. 35 stuks (= twee flinke bakplaten):
350 gram boekweitmeel (bv Koopmans)
175 gram geharde margarine
halve dl soja- of rijstmelk
snufje zout
evt. 1 theelepel koekkruiden
100 gram suiker
100 gram verse pompoen
1 kuipje Dr. Oetker Choco Dip Bruin
of andere (smelt)chocolade


Niets is zo leuk voor kinderen - en volwassenen - als grappige, schattige koekjes bakken, die je ook nog eens lekker op mag smikkelen. Een leuk idee voor de herfstvakantie, zeker in het kader van Halloween, om met je kleintjes aan de slag te gaan in de keuken. Bij kookwinkels en op internet vind je tegenwoordig leuke uitsteekvormen als spookjes, heksenhoeden, vleermuizen en pompoenen. Wie geen gewoon zanddeeg op tarwebasis mag, kan deze (glutenvrije) variant van boekweitmeel eens proberen. De koekjes zijn eerder chewy dan knapperig, maar sowieso erg lekker! Oogjes in verschillende maten kun je vinden wanneer je googelt op 'eetbare suikeroogjes', bij sites als partysweets.nl en moeskasfunhouse.nl.

Rasp de pompoen op een fijne rasp. Snijd de koude margarine in blokjes. Kneed dan alle ingrediënten in een kom, tot een samenhangende deegbal ontstaat. Wikkel deze in vershoudfolie en laat een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol de deegbol tussen twee lagen plasticfolie (anders plakt het te erg) uit tot een lap van hooguit 5 mm dik. Steek de koekjes uit en leg (met behulp van een kaasschaaf of iets dergelijks) op de bakplaat. Bak de koekjes in 16 minuten gaar en lichtbruin, in het midden van de oven. Rol ondertussen de rest van het deeg opnieuw tussen folie uit, steek er koekjes uit en leg alvast op een vel bakpapier. Herhaal tot het deeg op is. Neem de gare koekjes uit de oven en hevel ze over op een taartrooster om af te koelen. Schuif het tweede vel met koekjes op de bakplaat, plaats in de oven en bak gaar.

Als de koekjes zijn afgekoeld: smelt de chocolade als aangegeven op de verpakking, of in een kommetje dat in een pannetje met heet water staat. Neem een keukenkwastje (een siliconenkwast werkt perfect) en breng een mooie laag chocolade aan op de vleermuiskoekjesen leg de oogjes op hun plek met een pincet. Pompoenen of spookjes kun je versieren door de oogjes met een druppeltje chocola vast te plakken. Is chocola niet toestaan, gebruik dan wat poedersuiker aangeroerd met water als 'lijm'.
Ook kun je met de chocola een pompoenmond vormen door het in een dun straaltje van een theelepel te laten druipen. Nog even hard laten worden en... klaar!

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Peren-roomtaart
Indisch vlees

Gerelateerde post