Peren-roomtaart

Peren-roomtaart

185 gram snelkook havermout
80 gram harde margarine
90 gram suiker
mespunt kaneel
groot blik halve peren op 
siroop (800 gr)
1 pakje Alpro opklopbare room
500 ml Alpro Mild & Creamy Vanille
1 -2 theelepels kaneel
2 zakjes vanillesuiker
6 blaadjes gelatine

Zomaar ineens schudde ik hem vorig jaar uit mijn mouw, deze heerlijk luchtige variant op de klassieke kwarktaart. Met sojayoghurt in plaats van -roomkaas en havermout in plaats van een tarwekoekjesbodem. Nadat ik hem eenmaal gemaakt en geproefd had, werd ik soms 's nachts wakker met een dwingende behoefte aan een groot gekoeld stuk ervan! Maar goed dat ik hem op zulke momenten niet voor handen had, want een traditie van nachtelijke schranspartijen is snel geboren en, vrees ik, moeilijk weer te stoppen. Maar voor deze lekkernij mag je me 's nachts wakker dus maken! En ach, wat hebben de ingrediënten nou met snoepen te maken? Het is, afgezien van de suiker, in feite gewoon een soort van verantwoord ontbijt, of toetje. Waarom maak ik hem eigenlijk niet vaker?

Het vleugje kaneel, dat je weg kunt laten wanneer je deze specerij niet verdraagt, past prima bij de peren en geeft de taart een herfstig tintje. 
Met geharde margarine wordt de bodem goed stevig; vloeibare margarine kan wel, maar de bodem is dan erg kruimelig.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Trek de omtrek van een springvorm (24 cm doorsnee) over op bakpapier, knip uit en leg op de bodem. Vet de ring lichtjes in met wat olie. Laat de margarine smelten (maar niet bruin worden) en meng deze met het mespuntje kaneel en de 90 gram suiker door de havermout. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan, met een iets opstaande rand. Bak de taartbodem 10 minuten in het midden van de oven en laat in de vorm afkoelen.
Schep 5 eetlepels siroop uit het blik peren in een pannetje. Laat de peren uitlekken in een zeef. Leg de blaadjes gelatine te weken in een kom met koud water. Klop de sojaroom in een paar minuten luchtig en stevig met de mixer.
Breng de 5 eetlepels siroop aan de kook en neem de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in de siroop. Laat even afkoelen.
Voeg ondertussen vanille'yoghurt', kaneel en vanillesuiker toe aan de opgeklopte room en mix nog even door. Spatel tot slot het afgekoelde geleimengsel er beetje bij beetje door.
Dep de peren extra droog met keukenpapier en beleg hiermee de taartbodem. Houd wat stukken achter ter garnering. Schenk nu de roomvulling over de bodem met peren en strijk glad. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast, maar een nacht is beter. 
Garneer voor het serveren met de overgebleven peren en maak de ring voorzichtig los door met een houten prikker om de taart heen te gaan.

 Foto: Janeczka Milton

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Kipnuggets
Boekweit-pompoenkoekjes

Gerelateerde post