4 biefstukken à 100-125 gram
4 eetlepels olie
2 kleine uien, in dunne ringen
1 teentje knoflook, geperst
250 gram champignons in plakjes
1 blikje tomatenpuree
1 pakje soja - of rijstcuisine
scheutje citroensap
3 eetlepels wodka
zout en peper
mespunt chilipoeder
15 gram verse dille, fijngehakt
Al in mijn eerste herinneringen maakte mijn moeder altijd iets bijzonders van de kerstmaaltijd. Vaak was het op Kerstavond al feest. 'Heiligenabend' was in haar geboorteland Duitsland heel belangrijk. Het rare is dat ik me eigenlijk niet meer voor de geest kan halen wát we dan precies aten, het zijn meer het gevoel en de magische sfeer die zijn blijven hangen. Maar één gerecht is me altijd bijgebleven. Ik moet een jaar of zes zijn geweest, dat ik Biefstuk Stroganoff - vernoemd naar een Russische grafelijk familie - op mijn bord kreeg en ik vond het fantastisch! De Russische achtergrond vond ik nogal exotisch en de saus was zo lekker dat ik niet meer kon stoppen met eten.
Gelukkig bleek deze met wat aanpassingen allergeen-arm te maken. De zure room heb ik vervangen door cuisine met een scheutje citroensap, waardoor ook Evert dit gerecht in zijn kinderjaren onmiddellijk in zijn hart kon sluiten. In plaats van de biefstuk, gebruik ik liever ossenhaas. Ach, voor die ene keer mag het wel wat meer kosten. Zoals ik een Belgische kok ooit hoorde zeggen: 'Liever minder van beter'. Maar ik vermoed dat de saus ook prima tot zijn recht komt met kipfilet of zelfs gehaktballetjes. Want de saus, dat is waar het in dit gerecht om gaat. Hij combineert fantastisch met rijst. Oorspronkelijk wordt het vlees in reepjes gesneden, wat erg handig is met kleine kinderen aan tafel, maar een groot sappig stuk heeft ook wel iets feestelijk.
Kook alvast de begeleidende rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dep het vlees met keukenpapier goed droog. Verhit de olie in een koekenpan en bak de stukken vlees mooi aan alle kanten bruin in een paar minuten (1 - 3 minuten per kant). Verpak elk stuk in aluminiumfolie en bewaar deze liefst in een voorverwarmde oven (ca. 100 graden) om ze te laten 'rusten' (de sappen schijnen zich dan te herverdelen) en warm te houden. Fruit in het overgeleven bakvocht in de koekenpan ui en knoflook 2 minuten. Roerbak vervolgens de champignons zo'n drie minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze eveneens 3 minuten mee. Doe cuisine, citroensap en wodka erbij en breng aan de kook. Breng de saus op smaak met zout, peper en chilipoeder en laat even zachtjes pruttelen tot de champignons gaar zijn. Maak intussen de borden op met de rijst en het vlees en roer de weggelekte vleessappen uit het folie door de saus. Meng tot slot van het vuur af de dille erdoor. Bestrooi het vlees met wat zout en peper en schep de saus eromheen en erover.