Syllabub

Syllabub

3 cl citroensap
6 cl (droge) witte wijn
30 gram suiker
1 kaneelstokje, doormidden gebroken
2 kruidnagels
mespunt gemalen piment
mespunt (zwarte) peper
250 ml opklopbare room
reepjes citroenschil ter garnering
gemalen kaneel 

 

Wat een vreemd, mysterieus en grappig woord... Syllabub: een letterlijk eeuwenoud Engels drankje dan wel dessert, geboren in de tijd van de Tudors, en al genoemd in een boek uit 1537. Het woord komt vermoedelijk van Sillery, een gedeelte van de Franse Champagnestreek en bub, plat voor 'bubbly drink'.  Wellicht is het recept in de loop der tijd iets aangepast, maar de basis is en was altijd al gezoete room met wijn of likeur. En dat is nooit verkeerd, natuurlijk! Wat mijn variant kerstig maakt, is de toevoeging van winterse specerijen als kruidnagel en kaneel, maar deze zijn in feite optioneel. Wie ze niet verdraagt kan ze weglaten, of vervangen naar eigen inzicht. De wijn is trouwens ontdaan van alle alcohol, dus veilig voor de kleintjes.

Doe citroensap, wijn en suiker met kaneelstokje, kruidnagels, piment en peper in een steelpannetje en verhit op matig vuur. Blijf roeren tot alle suiker goed is opgelost en laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Laat nu van het vuur af afgedekt ten minste een uur staan, zodat de smaken zich verder kunnen vermengen.  
Klop de slagroom op, zeef het wijn-citroenmengsel en klop dat in een dun straaltje door de room tot een luchtig mengsel ontstaat. Schep het in mooie wijn- of sherrygazen en zet tot gebruik in de koelkast. Hoe langer het in de koelkast staat, des te steviger de syllabub echter wordt, dus ik prefereer hem niet al te sterk gekoeld.
Garneer voor het opdienen met reepjes citroenschil en strooi er een klein beetje kaneel over. 

Voor wie de Duitse taal enigszins machtig is geef ik graag ook nog even de link naar een filmpje van de Duitse 'Rock 'n' Roll Veganist' Jérôme Eckmeier. Hierin laat hij zien hoe je Matcha-Bananenroomijs maakt (Matcha = groene theepoeder, te koop bij bv. De Tuinen), op basis van sojaslagroom. De speciale machine die hij gebruikt is geen vereiste...

Een heel fijne Kerst allemaal en maak er wat lekkers van!

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Boeuf Stroganoff
Worstenbroodjes

Gerelateerde post