Brownietaart

Brownietaart

200 gram zijdentofu
50 ml sojamelk
125 ml rijstolie
225 gram suiker
1 vanillestokje
150 gram bloem
70 gram carobe- of cacaopoeder
1 eetlepel maïszetmeel
½  theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
1 reep Soyabella Naturel op carobe-basis of pure chocolade (100 gram)
1 pakje opklopbare room op soja- of rijstbasis 

 

“Wat voor taart wil je met je verjaardag eten?” Ik ben ongekend blij dat ik deze simpele vraag gewoon aan mijn zoon, die 15 wordt, kan stellen. Hij denkt na en gaat in gedachten de mogelijkheden af. Mijn eigen gedachten dwalen ondertussen af naar zijn eerste verjaardag.  “Maar wat kan ik dan voor lekkers maken?” vroeg ik de diëtiste, die het strenge dieet met ons besprak.  “O, een plak ontbijtkoek”, antwoordde zij. Verslagen aanvaardden wij deze mededeling. Voor ons geen foto’s of filmpjes dus met een slagroombesmeurde hummel. 

 

 Nee, het werd een foto met een evengoed blije gup, die verwonderd en opgetogen naar het kaarsje in de plak ontbijtkoek kraait. Wat maar weer bewijst dat een diëtiste – ongetwijfeld goed in haar vak – niet per se een chefkok hoeft te zijn. Ik had destijds zelf ook geen idee dat voor een oerhollandse appeltaart geen roomboter of ei nodig zijn. Maar inmiddels heb ik, ondanks het nog immer strenge dieet, een heus patisserierepertoire ontwikkeld van kwarktaart en allerhande cakes tot zelfs Schwartzwälder Kirschtorte! Zoonlief haalt me uit mijn overpeinzingen: “Die bruine, met aardbeien en mini-marshmellows bovenop.” Ah, de Brownietaart! Een fijne keuze. En bereidde ik hem destijds op carobe-basis, nu kan ik hem met echte chocolade maken. Want soms is er gelukkig een beetje verbetering in allergieën in de loop der tijd. 

Voor carobepoeder- en reep en zijdentofu is een gang naar de natuurvoedingswinkel noodzakelijk, maar het is zeker de moeite waard!

Verwarm allereerst de oven voor op 175ºC. Klop zijdentofu, sojamelk en olie in een beslagkom met een garde tot een glad mengsel. Roer daar de suiker en het vanillemerg (snijd hiervoor een vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de kleine pitjes - het merg - er met een lepeltje uit) doorheen. Zeef er bloem, carobepoeder, maïszetmeel, bakpoeder en zout boven en schep dit luchtig door de tofu-massa met een spatel. Hak tot slot 1 reep Soyabella in kleine brokjes en meng deze door het beslag. Doe het beslag over in een ingevette springvorm van 24 cm doorsnee en strijk de bovenkant glad. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven en laat in de vorm afkoelen. Laat ondertussen de cuisine in een pannetje met de twee halve vanillepeulen op laag vuur 5 minuutjes trekken. Laat helemaal afkoelen en verwijder de peulhelften. Klop met een mixer de room luchtig. Eventueel kun je ook cuisine opkloppen met 2 zakjes vanillesuiker en 2 zakjes slagroomversteviger. Schep alle room op de taart in de vorm en smeer uit tot een mooie laag. Versier met de aardbeien (en eventueel andere versierselen die de supermarkt te bieden heeft). Zet nog een paar uur in de koelkast om de room verder te laten opstijven. Verwijder dan pas de ring.

Waardeer dit blogbericht:
0
Boekweit-bananenbrood

Gerelateerde post