Druivenbrood

Druivenbrood

80 gram gedroogde cranberries
90 cl Limoncello (citroenlikeur)
1,5 dl soja- of rijstmelk, handwarm
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
100 gram suiker
300 gram bloem
snufje zout
scheutje olijfolie
500 gram pitloze rode druivenNu de herfst weer een aanvang heeft gemaakt, zijn er volop druiven verkrijgbaar. Tegenwoordig bestaan er gelukkig pitloze varianten en ik koop eigenlijk nooit meer de gewone ouderwetse. Ik heb mij laten vertellen dat er aanvankelijk uiteraard wel een pitje in zit, maar dat dat tijdens het groeien van de druif langzaamaan oplost, waardoor we er onbekommerd op kunnen kauwen. Druiven zijn op hun best van eind augustus tot oktober. Deze week dan ook een heerlijk Italiaans druivenbrood, dat oorspronkelijk in Florence tijdens de wijnoogst werd bereid. De rozijnen, die ik in mijn versie heb vervangen door cranberries, verbeelden de oogst van het vorige jaar en worden mooi symbolisch gemengd met de druiven van de huidige oogst. 

Laat je niet misleiden door de naam 'brood', ik serveer het gewoon bij de koffie als gebak! Het heeft de juiste balans van lichtzoet, friszuur en sappigheid. Het is zowel warm net uit de oven, als de volgende dag koud, verrukkelijk.

Breng de limoncello (je kunt ook zoete wijn, of port gebruiken) aan de kook en schenk over de cranberrries in een kommetje. Laat rustig wellen tot gebruik.
Zeef de bloem in een mengkom en roer er zout, 90 gram van de suiker en het zakje gist door. Giet de sojmelk erbij en roer tot een mooie samenhangende deegbal ontstaat. Kneed deze op een met bloem bestoven werkblad zo'n 10 minuten (of laat de keukenmachine dit werk in twee minuten doen). Voeg eventueel nog wat bloem (of druppels water) toe, tot het deeg niet meer aan de handen plakt. Vet een kom in met olijfolie, wentel de deegbal hier even in om zodat er rondom wat olie op zit. Snijd er aan de bovenkant een groot kruis in en zet afgedekt met een theedoek zo'n 1,5 uur weg op een tochtvrije plek om te rijzen.
Giet de cranberries af en laat in een zeef uitlekken. Sla flink met de vuist op het gerezen deeg en verdeel het in twee gelijke delen. Vorm van elk deel een ronde lap van ongeveer 20 centi­meter doorsnee. Leg één daarvan als bodem op bakpapier op de bakplaat en bedek met de helft van de druiven en cranberries. Dek af met de tweede lap deeg en doe daarop de rest van de druiven en cranberries. Dek het brood af met een theedoek en laat nogmaals 1 uur rijzen. 
Verwarm de oven voor op 165°C. Sprenkel de overgebleven 10 gram suiker over het brood en bak het in 40 tot 45 minuten goudbruin. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Spareribs
Snelle maaltijdsoep

Gerelateerde post