Boekweit-bananenbrood

Boekweit-bananenbrood

400 gram boekweitmeel
snufje zout
1 zakje bakpoeder (16 gram)
3 dl soja- of rijstmelk
0,5 dl sinaasappelsap
2 rijpe bananen

 

 

 

 

 

 

De feestdagen zijn weer voorbij en de meeste mensen hebben zich voorgenomen om in januari ten minste die ene decemberkilo weer kwijt te raken. Maar de dagen zijn zo grauw en ongezellig na een maand vol lichtjes, bezoek en lekkere hapjes. Niet getreurd! Ook zonder loze caloriën zijn er fijne gerechten te bereiden. Vanmorgen vond ik achter in mijn keukenkastje een pak boekweitmeel van Koopmans dat overjarig dreigde te raken. Ik ben dol op de specifieke boekweitsmaak, die zich eigenlijk niet laat beschrijven. Ik herinner me de horrorverhalen van een nichtje dat haar grutjespap met boter en stroop zo vreselijk vond, dat ze naar de donkere zolder werd verbannen tot het op was. Nog steeds snap ik deze barbaarse opvoedtactiek niet. 

Waren mijn oom en tante werkelijk in staat hun dochter tot brakens toe te dwingen? Maar het feit dat ze deze pap niet lekker vond kon er bij mij helemáál niet in... Ik schat dat ik de ouderwetse grutjespap inmiddels al zo'n 30 jaar niet meer gegeten heb, maar af en toe wil ik wel eens wat boekweitmeel door de pannenkoeken mengen, gewoon voor die heerlijke smaak. En nu stond ik vanmorgen dus met dat pak in mijn handen. Nou wist ik wel dat je van boekweit ook een prima, wat cake-achtig brood kunt bakken. De combinatie met de twee zieltogende bananen in mijn fruitmand was dan ook gauw gemaakt: een origineel boekweit-bananenbrood staat inmiddels te dampen in mijn keuken en Evert en ik hebben meteen maar een stukje geproefd. Het is een beetje zoetig, maar (fijn zo na de feestdagen!) zonder vet en suiker. Anders dan veel mensen denken is boekweit geen graanproduct, hoewel het op dezelfde manier gebruikt kan worden. Het zijn de zaadjes van een kruidachtige plant die we eten. Door het gebrek aan gluten, wat boekweit ook geschikt voor coeliakiepatiënten maakt, is de substantie van het brood wat brokkelig, maar dat kan de pret van de lekkere smaak niet drukken. Bovendien wordt boekweit door sommigen als 'superfood' beschouwd: heel gezond. Een fijne bijkomstigheid, als je lekker kunt smikkelen!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het boekweitmeel in een kom met zout en bakpoeder en roer er beetje bij beetje de melk en het sap door, tot een gladde, stevige substantie ontstaat. Prak de overrijpe bananen tot moes en meng door het beslag. Doe dit in een met olie of margarine ingevette cakevorm en bak het brood in zo'n 50 minuten gaar. Laat op een rooster in de vorm afkoelen en eet de plakken besmeerd met margarine.

Waardeer dit blogbericht:
1
Brownietaart
Smaakmaker voor stamppot en sauzen

Gerelateerde post