Choco-sinaasappelkoekjes

Choco-sinaasappelkoekjes

Voor een flinke bakplaat:
150 gram tarwe- of speltbloem
100 gram koude geharde margarine*
45 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 afgestreken eetlepel cacao**
1 sinaasappel (voor de schil)
Ouderwets koekjes bakken voor Valentijn. Best weer eens leuk. Vooral als ze bijna te schattig worden om op te eten! Uiteraard kun je elke gewenste koeksteker gebruiken. Twee maten hartjes bijvoorbeeld, geeft ook een leuk effect. Wil je toch voor deze beertjes gaan: je koopt het vormpje onder andere bij Koek-it, voor €2,15. Het is even zoeken naar iets om het deeg uit het vormpje te drukken. Met een stylus- of andere dunne pen lukt het echter prima.

* Geharde margarine bevat sojalectithine. Hier kun je (onder het kopje 'Hoe zit het met sojalecithine') lezen dat het met de risico's daarvan voor de meesten met een soja-allergie reuze meevalt.
** Mag je geen cacao, neem dan groene theepoeder, of gebruik een (rode) voedselkleurstof voor het effect.

Zeef de bloem in een kom. Snijd de margarine in kleine stukjes en doe met de suiker en vanillesuiker bij de bloem. Knijp en wrijf nu met de handen net zo lang tot de massa eruitziet als broodkruim. Doe de helft over in een tweede kom. Rasp boven het eerste deel de halve schil (of meer) van een sinaasappel. Kneed tesamen tot een vast deeg, voeg eventueel een theelepel water toe als het te droog is, er moeten geen scheuren in zitten. Doe de cacao bij het tweede deel en kneed ook hiervan een mooi stevig deeg. Voeg 2 à 3 theelepels water toe als het te droog is. Doe elke deegbol in wat folie of een boterhamzakje en laat een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Rol de eerste bol deeg uit en steek er de koekjes uit. Leg op de bakplaat, maar houd de hartjes (of andere binnenkant) achter. Doe hetzelfde met de tweede bol deeg. Vul nu het binnenste met de contrasterende kleur deegvormpjes op. Bak de koekjes ca 12 minuten in het midden van de oven. Laat (het lichte deeg) niet te bruin worden. Hevel over op een rooster om af te koelen. De koekjes worden dan pas hard en knapperig.  

Waardeer dit blogbericht:
0
Romige knolselderijsoep
Koolsalade met spekjes

Gerelateerde post