Romige knolselderijsoep

Romige knolselderijsoep

400 gram knolselderij (zonder schil)
1 sjalot
1 eetlepel olie of margarine
minimaal 600 ml groentebouillon
100 ml droge witte wijn
75 ml soja- of rijstcuisine (Alpro)
zout
versgemalen peper, evt wat verse tijm
2 plakjes ontbijtspek 


Selderij heeft een typische smaak die niet iedereen kan waarderen. Daarnaast is het een allergeen product. Dat lijken een hoop 'tegens', maar toch wil ik deze week deze verwarmende soep graag hier delen, voor degenen die er wél tegen kunnen. Hij is echt de moeite waard. Wie geen selderij verdraagt: niet getreurd! Volgende week een bakrecept voor Valentijn.

Snijd de knolselderij in blokjes van 1-2 cm. Snipper de sjalot fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalot in enkele minuten glazig. Bak de knolselderij een minuut of 5 mee. Blus vervolgens af met de witte wijn en bouillon, breng aan de kook en laat afgedekt in 25-30 minuten gaar worden. Je kunt de soep naar eigen smaak wat dikker of juist vloeibaarder bereiden: voeg zoveel (extra) bouillon toe tot de soep voor jou de juiste dikte heeft. Voeg tegen het einde de cuisine toe.
Bak intussen in een droge koekenpan de plakjes spek krokant en bewaar tot gebruik op een stukje keukenpapier.
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Verdeel over de glaasjes, kopjes of kommetjes, sprenkel er wat versgemalen peper en verse tijmblaadjes over en maak af met wat verkruimelde ontbijtspek.

Foto: Mattie Aarts

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Miniwraps met kersen en room
Choco-sinaasappelkoekjes

Gerelateerde post