300 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
1 theelepel natriumbicarbonaat
3/4 theelepel nootmuskaat
3/4 theelepel zout
300 ml soja- of rijstmelk
1,5 theelepel appelciderazijn
2,5 eetlepel maizena
100 ml rijstolie
200 gram suiker
2,5 theelepel vanille-extract
potje frambozenjam
Het eerste wat vaak opvalt wanneer je, onbekend met allergieën, in een allergeenvrij cakeje hapt, is het gemis van die heerlijke volle roombotersmaak. Daarna heb je dan ook nog dat rare stroeve gevoel aan je tanden, van het extra bakpoeder dat het gebrek aan ei moest compenseren. Gelukkig heb ik hier inmiddels wat trucs voor gevonden. Ik vervang een deel van het bakpoeder door natriumbicarbonaat (bij de drogist ook wel te verkrijgen onder de namen maagzout, zuiveringszout en dubbelkoolzure soda), dat eenmaal in aanraking met het zuur uit azijn, voor een prachtig gerezen cupcake zorgt. En om een volle, lekkere smaak te krijgen voeg ik wat extra's aan mijn baksels toe als glazuur, blokjes chocola, fruit of jam. Niemand die nog let op het verschil.
Op de een of andere manier zijn er twee verschillende maten papieren cakevormpjes in de winkels te koop: van 10 respectievelijk 12 cm doorsnee in opengevouwen staat. Ik gebruik voor dit recept het liefst de grotere, waarvan er dan 10 cakejes uit het beslag gaan, maar met de kleinere kan het uiteraard ook en krijg je mischien wel 14 of 15 stuks. De cakejes in dit recept hebben een frambozenjamvulling en krijgen een soort donut-achtigestrucuur wanneer ze minstens 24 uur koud hebben gestaan. Maar eerlijk is eerlijk, een groot deel van de cakes haalt dat helemaal niet, ze zijn zo uit de oven namelijk ook erg lekker. In plaats van het in ons land slecht verkrijgbare vanille-extract kun je het merg uit 1 stokje schrapen. Ook kun je de rijstolie vervangen door een andere neutrale olie, als van de zonnebloem. En ik heb eens, toen mijn maizena op bleek, ter vervanging custardpoeder gebruikt en ook dat werkte prima. Eigenlijk kan er erg weinig mis gaan.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet papieren vormpjes in de holtes van een muffinblik. Zeef de bloem in een kom met bakpoeder, natriumbicarbonaat, nootmuskaat en zout. Meng in een maatbeker de sojamelk met azijn en maizena goed met een vork door elkaar en roer dit door de bloem. Voeg dan olie, suiker en vanille toe en roer het geheel tot een beslag. Vaak heb ik nog aardig wat klontjes van de maizena, maar dat is geen probleem voor/in het eindproduct. Vul de vormpjes voor tweederde met het beslag. Schep een flinke dessertlepel frambozenjam in het midden bovenop de 10 cakejes, of een flinke theelepel als je de kleinere maakt. Bak ze in de voorverwarmde oven in 20 - 25 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster. Laat de cakejes voor het donut-effect nog een dagje in de koelkast staan. Of eet ze gewoon lekker op!