100 gram magere gerookte spekreepjes
400-500 gram spitskool
1/3 theelepel zout
2,5 eetlepel neutrale azijn
1 theelepel karwijzaadjes
Dit Duitse recept leerde ik van mijn moeder, zij leerde het weer van de hare (al gebruikte oma witte kool, dat kan dus ook!) Het is een heerlijke salade voor zomer en winter. De karwij- (= kümmel)zaadjes maken de kool - behalve smaakvoller - licht verteerbaar. Ook het kneuzen van de kool draagt hiertoe bij. Door het breken van de celwanden komen de voedingsstoffen makkelijker vrij, waardoor je buik minder werk heeft. Lekker even knijpen dus, met de blote handen!
Zet de spekjes op matig vuur in een droge pan en bak ze rustig uit. Snijd de spitskool in zeer fijne reepjes. Besprenkel met zout en knijp/kneed met de handen. Als de kool goed gekneusd is (je ziet het verschil vanzelf) meng je de azijn erdoor. Wacht tot het spek mooi bruin en krokant is en schep er, met vet en al, doorheen. Meng er tot slot de karwijzaadjes door.
Mocht je de salade bewaren, zet hem dan voor het eten even in de magnetron. Gestold spekvet is in de mond is geen pretje...