Courgettesalade met citrusdressing

Courgettesalade met citrusdressing

1 kg courgettes (ca 3 stuks)
2 eetlepels (olijf)olie
1 sjalotje, scheutje olie
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
geraspte schil en sap van 1 citroen
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel sojasaus
1 eettlepel bruine suiker
6 eetlepels water
¼ groentenbouillonblokje
2 theelepels gedroogde munt

Na een vrij sombere, natte week is gelukkig de zomer weer teruggekeerd. Tijd voor nog een fijn saladerecept. Dit courgettegerecht is lekker bij de maaltijd, maar ook als buffetgerecht. Koud smaakt het prima, nog lekkerder is de salade echter wanneer hij nog een beetje lauw is! De dressing is heerlijk op te deppen met vers (af)gebakken knapperig (ciabatta)brood, dus zorg voor een ruime voorraad. Verdraag je geen soja, gebruik dan in plaats van de sojasaus een flinke theelepel umeboshi pasta, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. In plaats van een sinaasappel kun je ook een mineola gebruiken. Maak je de salade een dag van tevoren, haal hem dan op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. 

Verwarm de oven voor op 220ºC. Snijd de courgettes in plakken van 1 centimeter dik, leg deze op een bakplaat met bakpapier. Past het niet op de plaat, zet een aantal plakken dan gewoon rechtop. Besprenkel met de olijfolie en bak in het midden van de oven in ca 20 - 25 minuten gaar, keer halverwege om. Maak ondertussen de citrusdressing. Snipper de sjalot fijn en fruit enkele minuten in een steelpannetje in de hete olie tot glazig. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng eventueel nog wat op smaak met zout. Laat de plakken courgette iets afkoelen, doe ze in een saladekom, schenk er de dressing over en schep goed om. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Watermeloen-granita met prosecco
Basilicum-knoflookscones met aardbeiensalsa

Gerelateerde post