Basilicum-knoflookscones met aardbeiensalsa

Basilicum-knoflookscones met aardbeiensalsa

Voor 6 - 8 stuks:
180 ml plantaardige melk
2 eetlepels appelciderazijn
375 gram volkoren bloem
2 flinke theelepels baksoda
1 eetlepel soja- of kikkererwtenmeel
1 theelepel zout
2 eetlepels zonnebloem- of rijstolie
3 eetl. basilicumpasta (ca half potje)
2 knoflooktenen
aardbeiensalsa (zie onder)

De aardbeientijd is weer zo'n beetje voorbij. Er zit minder smaak aan de vruchtjes en ze zijn niet meer zo zoet. Maar voor deze aardbeiensalsa zijn ze nog prima! Lekker op zelfgebakken, hartige scones. De scone, hier vooral bekend van de 'hight tea' is een klein, vaak zoet (oorspronkelijk Schots) broodje, dat traditiegetrouw met room en aardbeien gegeten wordt in Groot-Brittannië. Maar deze hartige variant mag er ook zijn! In plaats van gist wordt bakpoeder of -soda gebruikt als rijsmiddel. Er is dan ook geen uur nodig om het deeg te laten rijzen, maar even rusten n de koelkast verdient wel aanbeveling. Met volkorenmeel bereid heb je samen met de salsa een volwaardige, gezonde en feestelijke lunch voor 3 tot 4 personen. 

Scones:
Roer de azijn door de melk en laat vijf minuten staan om in te werken, de melk zal wat schiften. Doe bloem, baksoda, soja- of kikkererwtenmeel (beide een perfecte eivervanger), zout, olie en basilicumpasta in een kom en knijp de knoflooktenen erboven uit. Voeg tot slot de melk toe en meng met de kneedhaken van een mixer op de laagste stand tot een mooie massa. Mix nog even op een hogere stand en kneed kort na met de hand, tot een mooie gladde bol. Verpak in folie en laat een minuut of 20 in de koelkast rusten. 
Verwarm de oven voor op 250 graden C. Druk het deeg op een met bloem bestoven plank met de hand uit tot een plak van 2,5 à 3 cm dik. Steek er met een koekvormpje of glas rondjes uit. Met een ring van 7 cm doorsnee krijg je uiteindelijk 6 stuks. Wil je er meer, neem dan een wat kleinere vorm. Leg op een bakblik met bakpapier en bak in de oven 12 - 15 minuten, tot de bovenkant mooi bruin verkleurt. Zet dan de oven uit en laat de scones met gesloten deur nog een minuut of 10 rusten. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster. 


Aardbeiensalsa:
250 gram aardbeien
2 middelgrote tomaten
1 sjalotje
1 eetlepel vers gehakte munt
1 zakje verse basilucum (15 gram)
1 eetlepel balsamico azijn
2 eetlepels (basilicum)olijfolie
zout en peper

Hak de aardbeien in stukjes, gebruik een scherp mes, anders krijg je puree. Ontdoe de tomaten van hun zaadjes en hak fijn. Hak ook het sjalotje fijn. Doe in een kom met het gehakte muntblad. Verwijder de grove stelen van de basilicum en hak fijn. Meng ook dit erdoor. Breng nu op smaak met de azijn, de olie, en zout en peper naar smaak. Niet te lang bewaren, in de koelkast!

Roer de azijnR 

Waardeer dit blogbericht:
0
Courgettesalade met citrusdressing
Haveryoghurt met (bos)vruchten, en/of yoghurtdrink

Gerelateerde post