Watermeloen-granita met prosecco

Watermeloen-granita met prosecco

Voor 5-6 glazen:
1 dl water
75 gram suiker
geraspte schil en sap van 1 limoen (ca 40 ml)
500 gram watermeloen zonder schil
   (= ca een halve mini-watermeloen)
halve eetlepel gehakt vers muntblad
klein flesje prosecco
Evert is helaas allergisch voor meloen, maar gelukkig vormt watermeloen, die fijne dorstlesser op hete dagen, een uitzondering. En dan kan ik van harte de mini-variant aanbevelen (oa te koop bij AH): heerlijk zoet en met maar heel weinig (ook nog eens eetbare) pitjes. Dit relatief kleintje houdt bovendien in je koelkast niet een hele week je groentenla in gijzeling, want hij is wat sneller op dan de ouderwetse grote. Naast knabbelen aan een halve schijf, stukjes vruchtvlees door je yoghurt roeren of blenderen in een smoothie, is een prettige manier om de watermeloen tot je te nemen om er waterijs van te maken: Italiaanse granita. In feite is een soort slushpuppy, zeker wanneer je er bubbels overheen schenkt. Het ijs is zoet, dus droge prosecco is gewenst.

Wil je geen alcohol, dan is bruisend bronwater als Spa Rood een prima veranger. In ieder geval iets zonder extra suiker! 

De grania heeft zeker zo'n zes uur nodig om goed te bevriezen. Wanneer je het 's morgens maakt, is het dus 's avonds prima te gebruiken. Een dag vantevoren kan ook, maar dan moet je het iets zacht laten worden voor het opdienen.

Maak eerst de limoensiroop: doe water, suiker, limoensap en -rasp in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Roer tot de suiker helemaal is opgelost en laat afkoelen. Snijd de watermeloen in stukjes en pureer in een blender. Giet al draaiend de siroop erbij mix tot een mooie gladde massa. Doe over in een wijde afsluitbare diepvriesdoos en roer er de munt doorheen. Zet in de vriezer. Neem steeds om de anderhalf à twee uur een kijkje in de doos en schraap met een vork het bevriezende (en later bevroren) ijs van buiten naar binnen. Zo roer je de ijskristallen los en krijg je een mooie substantie.
Schep de granita, wanneer er niks vloeibaars meer te bekennen is, in mooie glazen en giet over elk 60 ml prosecco. Serveer met een rietje en eventueel een (lange) ijslepel.

  

Waardeer dit blogbericht:
3
Quinoa salade (met 'yoghurt'saus)
Courgettesalade met citrusdressing

Gerelateerde post