Couscoussalade met scholfilet en rode paprikasaus

Couscoussalade met scholfilet en rode paprikasaus

1 eetlepel olijfolie
1 flinke eetl. fijngesnipperde rode ui
1 teentje knoflook, geperst
125 gram couscous
250 ml kokendhete groentebouillon
2 theelepels limoensap
1 potje gegrilde rode paprika met
    olie en knoflook (AH, 295 gram)
1 eetlepel extra vierge olijfolie
150 gram scholfilet
olie om in te bakken, zout
1 bakje tuinkers

Verder met het kerstmenu. Dit feestelijke voorgerecht komt door de gekleurde laagjes het mooist tot zijn recht in een (wijn)glas. Wanneer het wat langer staat kan de kleur van de paprika wat in de couscous trekken, maar je kunt het gerecht gerust 's morgens al maken en in de koelkast bewaren. Mits je het maar op kamertemperatuur opdient, om optimaal van de smaken te kunnen genieten. Een gllas droge witte wijn erbij en het diner kan beginnen!  

Maak eerst de couscous: verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook hier een paar minuten in tot glazig (niet bruin). Giet de couscous erbij en roerbak een minuutje mee. Zet het vuur dan uit, schenk de bouillon en het limoensap erover en laat staan om te wellen. Maak dan de paprikasaus: giet de inhoud van het potje paprika in een zeef en laat goed uitlekken. Maal de paprikastukken (samen met de bijgevoegde knoflookteen) en een eetlepel mooie olijfolie in een blender, of pureer met een staafmixer. Tot slot is de vis aan de beurt: verhit wat olie in een anti-aanbakpan en bak de scholfiletjes enkele minuten op de huidkant, op aardig hoog vuur. Je ziet de bovenzijde langzaam wit (en dus gaar) worden. Is de filet wat dikker, leg dan op het laatst even een deksel op de pan. Bestrooi met wat zout en laat afkoelen.
Maak de glazen op: maak met een vork de couscous mooi los en verdeel over 4 glazen. Druk goed aan (bijvoorbeeld met een limoen- of cocktailstamper). Verdeel hierover de paprikasaus, maar houd een ruime eetlepel achter ter garnering. Houd ook vier kleine toefjes achter van de tuinkers, knip de rest van het matje en verdeel over de paprikasaus. Leg op elk tuinkersbedje een stuk vis en maak af met wat druppels paprikasaus en een toefje tuinkers. Zet in de koelkast tot gebruik, maar laat een halfuur van tevoren op kamertemperatuur komen.

Foto: Janeczka Milton

Waardeer dit blogbericht:
0
Amuse trio
Abrikozenbavarois

Gerelateerde post