Verse loempia's met Thaise Komkommersaus

Verse loempia's met Thaise Komkommersaus

8 rijstvellen*
8 slabladeren
30 gram rijstvermicelli
125 gram wortel
125 gram komkommer
1 bosui
8 blaadjes basilicum
8 blaadjes munt
Thaise komkommersaus  (zie onder)Ooit kreeg ik bij een etentje waar iedereen een gang moest meebrengen deze loempia's voorgeschoteld. Ik was totaal verrast door de dipsaus, die was zo lekker dat ik het restant in mijn kopje gewoon opdronk. En nog steeds: wanneer ik dit gerecht maak, gaat de komkommersaus gaat bij alle eters op, met pepers en al! Die verliezen door het zuur iets van hun scherpte, dus het klinkt dapperder dan het is. Het bereiden is een leuk, maar tijdrovend werkje, met het snijden van de vulling en vervolgens het vouwen van de loempia's. Ze hoeven echter niet gebakken te worden, dus dat scheelt weer. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het oprollen met vier handen het makkelijkst gaat, maar het is in je eentje ook wel te doen, een kwestie van goed (en vaak) oefenen.

Ook lekker als lunchgerecht of bij de borrel!

* Rijstvellen (ofwel Spring Roll Rice Wrappers) vind je in de toko; ze bevatten rijstbloem, tapiocameel, water en zout.

Maak eerst de Thaise komkommersaus, met:
50 ml rijstazijn (maar in feite kunnen alle azijnsoorten prima)
30 gram suiker
mespuntje zout
kleine eetlepel water
kleine knoflookteen
kleine sjalot
ca kwart komkommer
have rode peper
halve groene peper
kleine eetlepel vissaus

Verwarm de azijn met suiker, zout en water en laat de suiker oplossen (niet laten koken). Doe over in een soepkom en laat afkoelen. Hak de knoflook en sjalot zeer fijn en snijd de pepers in dunne ringetjes. Snijd de komkommer in de lengte in vieren, verwijder de zaadjes en snijd in dunne plakjes. Je hebt zo'n 40 gram van deze plakjes nodig. Meng alle ingrediënten, inclusief de vissaus door het azijnmengsel en laat zeker een half uur trekken. Maar dat is geen probleem nu de loempia's nog bereid moeten worden.

Snijd voor de loempiavulling wortel, komkommer en bosui in zeer dunne reepjes of 'lucifers', ook wel julienne genoemd. Bereid de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart. Was en droog de slabladeren en snijd het onderste stuk van de dikke nerf eruit. Verdeel alle ingrediënten in 4 of 8 hoopjes, zodat je enige kijk hebt op hoeveel er in elke loempia gaat. Vul nu een grote schaal met heet water en dompel er een rijstvel een tiental seconden in. Blijf hem wel vasthouden, anders krijg je hem nooit meer uitgevouwen! Het vel wordt nu bijna latexachtig en dus goed vouwbaar. Leg het op een bord, spreid goed uit en beleg met een slablad in het midden. Verdeel hier een achtste van de wortel-, komkommer- en bosuireepjes en de rijstvermicelli over plus een blaadje munt en een blaadje basilicum, in stukjes gescheurd. Vouw nu twee tegenovergestelde zijden van het rijstvel naar binnen over de vulling heen en rol daarna vanaf één van de andere zijden zo strak mogelijk op. Het vel plakt vanzelf vast. Herhaal deze procedure voor de rest van de loempia's. Leg twee loempia's op elk bord. Verdeel de saus over vier kleine kommetjes of kopjes zet deze ernaast.
 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Aardbeien cheesecake
Volkorenbrood met rijst

Gerelateerde post