Salade van geblancheerde groenten in bladerdeeg

Salade van geblancheerde groenten in bladerdeeg

1 wortel
1 rode paprika
1 gele paprika
zakje sugar snaps
1 theelepel zout
4 plakjes bladerdeeg (bv. Koopmans Original)
klein beetje plantaardige melk
150 ml soja- of rijstcuisine
1 eetlepel olie
1 eetlepel kerriepoeder*
zout en peper

Tover kleur op je bord met dit voorgerecht van knapperige groenten met kerriesaus in bladerdeeg. Varieer naar eigen smaak en inzicht met groenten, en zorg daarbij voor veel keur. Ook geschikt in plaats van sugarsnaps zijn peultjes, haricots verts, bimi en asperge-tips. Of halveer kerstomaatjes; die blancheer je niet. De groenten en de saus zijn overigens op kamertemperatuur het lekkerst. Gebruikt ze dus niet meteen uit de koelkast, of haal even de kou eraf in de magnetron.

* Kerriepoeder kent vele samenstellingen (zie daarvoor de verpakkingen), maar het bevat meestal: gember, (djahé), kardemom, koriander (ketoembar), kruidnagel (tjenkeh), kummel (karwij), kurkuma, komijn (djinten) en zwarte peper. Verdraag je een ingrediënt niet, dan kun je ook je eigen mengsel samenstellen. Op internet vind je veel suggesties. Wil je wat anders, gebruik dan een eetlepel mosterd. In dat geval is er minder zout nodig.

Blancheer eerst de groenten. Zet een flinke pan met water op - zo’n 2,5 liter - met het zout. Snijd de paprika’s in de lengte in repen. Schil de wortel en snijd in repen van ongeveer 10 cm. Haal tot slot puntjes en eventuele draden van de sugar snaps. Zet een kom koud water klaar. Blancheer eerst één kleur paprika 2 minuten in het kokende water. Verwijder met een schuimspaan en spoel in een zeef onder de koude kraan om het kookproces te stoppen. Doe de reepjes daarna in de kom koud water. Blancheer vervolgens de tweede paprika op dezelfde wijze (ook twee minuten), de wortel (3 minuten) en de sugarsnaps (3 minuten), tot alle groenten bij elkaar in de kom met koud water liggen. Als ze goed afgekoeld zijn kun je ze in een zeef laten uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200C. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakblik met bakpapier en bestrijk ze met de plantaardige melk. Bak in een kwartiertje mooi goudbruin in het midden van de oven en laat iets afkoelen. Zaag de bladerdeegkussentjes met een mes overdwars door (over de ‘breuklijn’) en leg de bodems elk op een bord.
Maak nu de saus door cuisine, olie en kerriepoeder schuimig te mengen met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Dep de groenten goed droog met een schone theedoek en verdeel over de bladerdeegbodems. Schep de saus erover en leg de deksels erop. 

Foto: Mattie Aarts

Waardeer dit blogbericht:
0
Oosterse cakejes
Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje...

Gerelateerde post