Zalm-aspergetaartje

Zalm-aspergetaartje

4 plakjes diepvries bladerdeeg
ca 300 gram zalmfilet aan 1 stuk
200 gram groene aspergetips 
50 ml goede olijfolie
1 citroen (voor rasp en sap)
3 eetlepels vers gehakte peterselie
3 eetlepels vers gehakte dille
halve eetlepel gedroogde munt
2 eetlepels kappertjes
zout en peper

Dit heerlijke bladerdeegtaartje kun je zowel warm als koud eten, als voorgerecht of onderdeel van een buffet. Ik vind het zelf op kamertemperatuur of lauwwarm het lekkerst. De gebruikte groene aspergetips vind je per 100 gram voorverpakt in de groente-koeling. AH zalmfilet in de 295-grams-verpakking (heeft zo ongeveer de juiste omvang en rechthoekige vorm. Neem een bladerdeeg op margarine basis bij koemelkallergie. Er zijn ook gluten- en tarwevrije varianten te koop in de natuurvoedingswinkel.

Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar te ontdooien op het aanrecht. Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de aspergetips 2 minuten, spoel met koud water en laat uitlekken in een zeef. Leg twee plakjes bladerdeeg tegen elkaar aan op een met bakpapier belegde bakplaat en wrijf de naad met een beetje water goed dicht. Dit wordt de bodem. Maak op een plank of bord zo ook de twee andere plakjes aan elkaar vast, deze vormen straks de bovenkant.
Dep de aspergetips goed droog met keukenpapier en rangschik de helft over de deegbodem. Neem hiervoor de langste exemplaren. Leg de zalm erop. Sjoemel eventueel een beetje met een mes om het stuk vis overal ongeveer even dik te krijgen. Bestrooi met een weinig zout. Rangschik de rest van de aspergetips er netjes over. Ze mogen niet te veel over de vis heen hellen, dus knip eventuele ruime oversteeksels weg met een keukenschaar. 
Nu kan de bovenkant van het bladerdeeg erop. Voor een extra mooi effect snijd je in de bladerdeegdeksel eerst met een scherp mesje rijen korte sneetjes, een beetje als strepen op de weg. Laat naast elkaar gelegen rijen iets verspringen, zodat je bij het uitrekken van het deeg een net-effect krijgt. Hevel nu de het deeg voorzichtig over op de vis, en wrijf de buitenranden goed vast met wat vocht. Bak 25 minuten in het midden van de oven. Zet eventueel nog even de grill aan voor een mooi kleurtje.

Maak intussen de groene salsa door olijfolie en 2 eetlepels citroensap met een theelepel citroenrasp en de peterselie, dille en munt door elkaar te kloppen. Schep er tot slot de kappertjes door en laat staan tot gebruik. Snijd het zalmtaartje in 4 stukken en serveer met de salsa.

Foto: Petra Schuster

Waardeer dit blogbericht:
0
Jam-donutcakejes
Oosterse cakejes

Gerelateerde post