2 eetlepels olie
1 kleine ui
1 knoflookteen
450 gram diepvrieserwtjes
halve liter kippenbouillon (van 1 blokje)
100 gram gesneden ontbijtspek
75 ml soja- of rijstcuisine
evt. kneepje citroensap
halve verpakking verse basilicum (à 15 gram)
De lente hangt deze week al duidelijk in de lucht en pasen valt vroeg dit jaar. Daarom deze week een feestelijke voorjaarssoep in een mooi kleurtje. Diepvrieserwten blijven prachtig groen bij het koken en hebben ook veel meer smaak dan erwten uit blik. Basilicum ligt misschien niet heel erg voor de hand, maar is juist erg lekker. Het knapperige spek maakt de wat zoetige soep helemaal af! Leuk detail is dat ik samen met de fotograaf weerspiegeld sta in de lepel, al is dat wat moeilijk te zien. Nou ja, níet te zien natuurlijk, maar wel grappig.
Snipper ui en knoflookteen. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de snippers 3 minuten. Strooi de erwten er direct uit de vriezer bij, schep om en schenk de bouillon erover. Breng aan de kook en laat een minuut of 6 garen.
Bak intussen de spek-plakjes langzaam knapperig en bruin in een koekenpan, zonder extra vet te gebruiken. Pluk de blaadjes basilicum van de steeltjes en hak deze fijn.
Draai het vuur onder de soep uit, zet een staafmixer in de pan en pureer zo glad mogelijk (of gebruik een keukenmachine). Zet de pan terug op het vuur en breng op smaak met cuisine en citroensap. Laat nog even aan de kook komen. Schep weer van het vuur af de basilicumflintertjes erdoor. Verdeel over kommen of borden. Serveer met de uitgebakken spekreepjes, of verkruimel deze boven de soep.
Foto: Sven Plomp