750 ml water
750 gram pomodori (roma-
tomaten)
halve tot 1 rode peper
3 eetlepels (olijf)olie
laurierblaadje
1,5 (runder)bouillonblokje
scheutje sinaasappelsap
2 flinke handen macaroni
250 gram rundersoepballetjes
150 gram fijne soepgroenten
250 gram champignons
Drukke dag gehad? Vergadering uitgelopen? Iets te lang bij een vriend(in) blijven hangen? Soms heb je weinig tijd om te koken. Dan is het fijn om te weten dat deze soep binnen 20 minuten op tafel kan staan: voedzaam, lekker en vers gemaakt. Op de een of andere manier gaat soep er altijd wel in. Het werd al in de oertijd bereid, al vraag ik me af waar ze dan in kookten. Mammoetschedels? Met name zelfbereide soep is gezond, ongemerkt slurp je zo je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten naar binnen, zonder de opgedrongen hoeveelheid zout, de smaakversterkers en andere overbodige toevoegingen uit de industrie. Het is verwarmend op een koude dag en kan zelfs troostrijk zijn. En soms dus ook snel. Sneller nog haast, dan een pizza uit de oven!
Breng het water alvast in een waterkoker aan de kook. Snijd de tomaten in tweeën en hak het pepertje fijn. De peper is niet noodzakelijk, maar geeft wat extra smaak en warmte aan de soep. Verhit de olie in een grote soeppan en bak hierin de tomaathelften, de gehakte peper en het laurierblad even kort aan. Voeg het water met de bouillonblokjes toe en laat een paar minuutjes zachtjes koken. In de natuurvoedingswinkel zijn, voor wie dat wil, biologische blokjes zonder toevoegingen te koop. Snijd intussen de champignons in plakjes. Verwijder het laurierblad, pureer de soep met een staafmixer en zet, met het laurierblad er weer in, terug op het vuur. Voeg een scheutje sinaasappelsap toe (gewoon uit pak), dat verdiept de smaak, en breng terug aan de kook. Strooi de macaroni in de soep en laat volgens de instructies op de verpakking koken, waarschijnlijk zo'n 10 minuten. Laat de laatste 5 tot 6 minuten de soepballetjes, soepgroenten en champignonplakjes meegaren. Sneetje brood erbij, of wat luxer, bak ondertussen een ciabattabrood af in de oven, en klaar.