Warme perendrank

Warme perendrank

Voor 2 - 3 personen (0,5 liter):
250 gram handpeer (vruchtvlees,
zonder schil en klokhuis)
1 eetlepel water
1 eetlepel suiker
200 ml soja- of rijstmelk
100 ml soja- of rijstcuisine
kwart theelepel kaneel
Nu de dagen weer korter en kouder worden en de eerste herfststormen zich alweer hebben laten zien, hoor ik veel mensen om me heen opgetogen over hun bekers warme chocolademelk, liefst met slagroom. Inderdaad lekker. Maar wat nu als je geen cacao verdraagt, het niet lust of gewoon een keer wat anders wilt? Dan is dit het perfecte alternatief: warme perendrank met caramel en kaneel. Lekker na een wandeling 's middags, of gewoon 's avonds op de bank. Peer en kaneel zijn een klassieke en lekker herfstige combinatie, maar natuurlijk laat de drank zich ook prima zonder kaneel (voor wie deze specerij niet mag), of zelfs zonder peer, maar dan met appel, bereiden. Voor elk wat wils, dus. En slagroom is hoe dan ook overbodig!

Snijd het vruchtvlees in blokjes, doe die met een eetlepel water in een pannetje met deksel en stoof in een minuut of 5 zachtjes gaar. Verhit intussen in een pan met dikke bodem de suiker. Schud eventueel wat heen en weer, maar roer niet. Wanneer de suiker gesmolten en mooi bruin verkleurd is (niet te donker), gooi je er in één plens de melk en room bij. Gesis alom, en de suiker zal direct stollen. Breng aan de kook en schraap/roer daarbij voortdurend over de bodem met een spatel. Laat zachtjes pruttelen tot alle caramel gesmolten en opgenomen is in de vloeistof. Zet het vuur uit, keer de pan met peer om boven de gloeiendhete melk, voeg kaneel toe en pureer met de staafmixer tot een gladde, schuimige, romige drank.

Wil je een iets minder calorierijke variant, sla de suiker (en dus het caramelliseren) dan over. Giet de melk, room en kaneel bij de gare stukjes peer, breng aan de kook en pureer. Gebruik wel de cuisine, dan is de drank echt ekkerder dan met alleen melk.

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Peterselie-dillesaus
Decemberkoek met appel

Gerelateerde post