Zuivelvrije gecondenseerde melk

Zuivelvrije gecondenseerde melk

Op sojabasis (500 ml):
1 liter sojamelk (géén lightversie)
250 gram suiker 
halve theelepel zout
1 vanillestokje
Bij soja-allergie (ca. 425 ml):
1 liter rijstdrank
1 pakje rijstcuisine (250 ml)
200 gram suiker
halve theelepel zout
1 vanillestokje

Het nieuwe jaar is nog maar net aangebroken en waarschijnlijk zitten velen van jullie nog in de relaxmodus. En hebben de meesten ook even genoeg van het vele eten én het koken. Daarom deze keer een lui recept voor later gebruik: zuivelvrije gecondenseerde melk. Alvast handig om in huis te hebben, want je kunt er geweldige dingen mee doen, zoals ik binnenkort zal laten zien! Zo is het onmisbaar voor het maken voor bonbons, ijs en andere lekkernijen. Voor nu echter, kun je het, als je van zoet houdt, ook door de koffie of thee roeren. Affijn... Je hebt vast wel een pak houdbare soja- of rijstmelk in de voorraadkast staan, wat suiker en hopelijk ook een vanillestokje. Dan moet je een paar minuten aan de slag en laat je vervolgens gewoon het fornuis en de tijd hun werk doen.

Ik gebruik voor beide versies de houdbare drank van Alpro. Omdat rijstmelk wateriger en minder romig is dan sojamelk, voeg ik room toe en moet het wat verder worden ingekookt voor hetzelfde resultaat. Vanille is niet noodzakelijk, maar vormt in mijn latere recepten wel een mooi onderdeel van de smaak, dus ik raad het wel aan.

Neem een pan met een dikke bodem. Giet hierin de melk, suiker en zout en breng aan de kook. Snijd intussen de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Voeg dat, samen met de twee peulhelften, toe. Blijf goed roeren tot alle suiker is opgelost, laat het deksel van de pan en laat de melk dan lekker borrelend op half hoog vuur in één tot anderhalf uur inkoken tot 500 ml (kook het rijstmelkmengsel in tot ca 425 ml). Je hoeft maar af en toe over de bodem te roeren, om te zorgen dat het niet aankoekt en om het vel bovenop en eventuele klontjes weer op te lossen. Maak een afsluitbare pot (of een paar kleinere potjes) zeer goed schoon in de vaatwasser, of kook ze even uit in een pan met water. Doe de gecondenseerde melk erin - vis er wel eerst de twee peulhelften uit - laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast. Het blijft door de suiker een hele poos goed.

Waardeer dit blogbericht:
0
Havermoutbroodjes
Rundersmoor met zoethout

Gerelateerde post