Koken met Yvonne

Tofu-Feta

Tofu-Feta

blok tofu naturel (ca 375 gram, bv AH biologisch)
3 eetlepels basilicum-olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel grof zeezout
halve theelepel zout
versgemalen peper naar smaak
1 flinke eetlepel kappertjesOm maar met de deur in huis te vallen: dit idee is niet van mijzelf. Ik kwam het tegen in een kookboek voor veganisten. Maar ik zag meteen de mogelijkheden en vond het belangrijk om hier te delen. Te vaak heb ik recepten ter zijde moeten schuiven omdat feta-kaas buiten ons bereik lag, jullie kennen het gevoel vast wel. En, het gezegde luidt niet voor niks 'Beter goed gejat dan slecht bedacht'. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. En eigenlijk is het zo simpel dat ik niet snap dat ik er zelf niet op gekomen ben. Het is makkelijk te maken en de structuur en smaak komen aardig in de buurt van het echte spul. Even wat voorbereiden, een nachtje of wat in de koelkast en... je hebt, eenmaal geopend, een week om het op te eten.

Gesloten blijft een weckpotje nog langer goed, zeker 3 tot 4 weken. Heerlijk over salades, in hartige bladerdeeghapjes, op de boterham. En, het is prima als vleesvervanger, dus dat is ook weer mooi meegenomen.

Laat de tofu uitlekken. Wikkel het blok in een schone theedoek en leg op een plat bord. Plaats hier een keukenplank op en leg hier wat zwaars op (2 à 3 literpakken sap, of zo). Op deze manier druk je het overtollige vocht uit de tofu en dat geeft straks ruimte om de smaken te absorberen. Laat ongeveer een uur zo staan.
Snijd de geperste tofu in blokjes. Meng deze in een kom met alle overige ingrediënten en doe ze in een luchtdicht afsluitbare pot. Met wat aanduwen past deze hoeveelheid bijvoorbeeld exact in twee weckpotjes van een kwart liter. Laat zeker een nachtje staan zodat de smaak goed kan doortrekken. Zelf vind ik 'm na een dag of drie op z'n best. Zet de potjes om de zoveel tijd op hun kop, zo komt de 'dressing' overal. In de koelkast blijft het zeker 1 - 2 weken goed.

Waardeer dit blogbericht:
2
Knapperige zoet-zure groenten
Verfrissende bietensoep

Gerelateerde post