Aardappelsalade

Aardappelsalade

800 gram biologische vastkokers
takje munt
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels (balsamino)azijn
1 teentje knoflook
rasp van een halve citroen
2 eetlepels citroensap
half bouillonblokje*
theelepel mosterd
vers gehakte bieslook


In het zuiden van Duitsland, waar mijn moeder vandaan komt, serveren ze heerlijke aardappelsalade. Niet, zoals wij hier gewend zijn, flintertjes pieper verdronken in een mayo-saus, maar kostelijke, nog als aardappel herkenbare plakken. De aardappels worden pas na het koken geschild. Er bestaat zelfs een speciale driepoot om ze op vast te prikken, zodat je je niet brandt. Dan worden ze in plakjes gesneden en op gevoel aangemaakt met een fijn gesnipperd uitje, olie, azijn, zout en vers gemalen zwarte peper. En heel voorzichtig omgeschept, zodat de plakjes intact blijven. Helaas is het mijzelf nooit echt gelukt om de authentieke smaak te verkrijgen. Te veel of te weinig ui, een verkeerd ras aardappelen, ik mis net de kennis en kunde die mijn moeder gelukkig wel heeft.

 Zodoende heb ik op enig moment gewoon een eigen variant bedacht. Eén die altijd prima, welke aardappel ik ook gebruik. Heerlijk in de zomer bij een barbecue, of gewoon bij in de pan gebakken worstjes, of lamskoteletjes. Of natuurlijk schnitzels

*Ik gebruik runderbouillonblokjes. In de natuurvoedingswinkel hebben ze soorten zonder E-toevoegingen. En je kunt zelfs je eigen variant maken. Maar weglaten kan uiteraard ook. Breng de salade dan op smaak met peper en zout.

Was de aardappelen goed (ze worden met schil en al gegeten) en snijd ze in blokjes van zo'n 1 à 1,5 cm. Kook ze in wat water met het takje munt in circa 15 minuten gaar. Maak intussen de dressing in een saladekom door olie, azijn, citroenrasp- en sap en mosterd door elkaar te mengen. Plet de knoflookteen en laat hem tot gebruik zijn smaak afgeven aan het mengsel. Los het bouillonblokje op in 0,5 dl heet water en roer ook dat erdoor.
Giet de aardappelblokjes af en verwijder de munt. Haal de knoflook uit de dressing en schep de hete aardappelen er voorzichtig door. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, schep nog eens om en garneer met wat gehakte bieslook.

Waardeer dit blogbericht:
0
Mexicaanse rijst
Kipspiesjes

Gerelateerde post