Knapperige zoet-zure groenten

Knapperige zoet-zure groenten

Voor een weckpot van 2 liter:
275 ml appelciderazijn
225 ml van de goedkoopste keukenazijn
sap van 1 citroen
150 gram suiker
3-4 theelepels zout
2 laurierblaadjes
5 jeneverbessen
4 eetlepels mosterdzaadjes
4 takjes verse dille
verschillende groenten (zie onder)

Een lekker fris bijgerecht, voor bij allerlei soorten maaltijden in de zomer - barbeques, hapjesbuffetten, curry, of voor mijn part gebakken vis met aardappelpuree - of het hele jaar door bij bijvoorbeeld de nasi. Atjar die je in een potje koopt is vaak stukgekookt, dus probeerde ik zelf maar wat uit. Dat resulteerde in een enorme pot knapperige groenten. Om precies te zijn een weckpot van 2 liter (€4,- bij Blokker). Voor 8 porties ongeveer, maar je kunt natuurlijk ook de helft maken. In zo'n pot blijft het zeker een paar weken goed. Maak je het in een schaal (afgedekt met plastic folie), dan eet je het liever binnen een enkele dagen op. Je kunt allerlei groenten kiezen die je zelf lekker vindt. Radijs in de zomer is fijn; je moet de geur die het afscheidt wel op de koop toenemen,

en bovendien wordt de vloeistof wat roze van kleur. Wil je dat niet, dan kun je ook geschilde rammenas nemen. Verder heb ik gebruikt: 

1 winterwortel, geschild en in halve dunne plakken
een halve rode peper, in ringetjes (optioneel, het wordt er redelijk schep van)
1 bos radijs, in dunne plakjes
1 komkommer, in halve dunne plakken
1 rode (punt)paprika, in reepjes
schaaltje tauge

Doe beide azijnsoorten met citroensap in een maatbeker en vul met water aan tot 750 ml. Schenk de vloeistof in een pannetje, doe suiker, zout, laurierblad, jeneverbessen en mosterdzaadjes erbij en breng aan de kook. Laat even pruttelen, tot alle suiker goed is opgelost. Hussel alle voorbereide groenten door elkaar, steek de dilletakjes ertussen en doe in een weckpot of een grote schaal. Schenk nu de hete vloeistof erover. Sluit de weckpot en laat afkoelen; laat een schaal tot afgekoeld onafgedekt. Bewaar in de koelkast en laat daar ten minste een nacht marineren. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Zomerse fruitgebakjes met 'lemon curd'
Tofu-Feta

Gerelateerde post