Koken met Yvonne

Vanille-extract

Vanille-extract

250 ml wodka
3 vanillestokjes


Regelmatig kom ik Engelse cake- en dessertrecepten tegen waarin vanille-extract gebruikt wordt. Het is mij een raadsel waarom dit goedje niet in de Nederlandse supermarkt te verkrijgen is. Wanneer ik in Engeland ben neem ik dan ook meestal een paar flesjes mee naar huis. Maar het is natuurlijk niet handig wanneer ik op deze plek steeds met vanille-extract werk, terwijl niemand hier weet waar het te halen valt. Op internet kun je het wel bestellen, maar het is ook nog eens flink aan de prijs. De uitdrukking is dan wel 'peperduur', maar in feite is vanille, na saffraan, de duurste specerij ter wereld. En je mag het extract zeker niet verwarren met de kleine buisjes aroma die je in het schap met bakproducten vindt. Daar komt weinig vanille aan te pas... 

Tot nu toe onderving ik het beschikbaarheidsprobleem door het merg van een vanillepeul als alternatief te noemen. Maar dat is niet meer nodig: een kleine zoeksessie op internet leerde mij, dat je heel gemakkelijk je eigen extract kunt maken. Het enige wat je, naast de ingrediënten, moet hebben is flink wat geduld, want het duurt zeker twee maanden voor de vloeistof gerijpt is. Zes maanden is zelfs nog beter. Maar als je het nu maakt ben je tegen de kerst dus rijkelijk voorzien! Van de verschillende methodes die ik op het web tegenkwam heb ik aldus twee maanden terug een soort gemiddelde gepakt en de proef op de som genomen. Met als resultaat een flesje prachtig amberkleurig geurig vanille-extract, dat nu naar me staat te lonken in de keuken. 

Wat moet je doen? Neem een flesje met draaidop (liefst van gekleurd glas, de vloeistof moet donker staan), en zorg dat het goed schoon is. Dit kan in de vaatwasser, maar ook door fles en dop 10 minuten in kokend water te steriliseren. Laat goed drogen. Let er bij het kopen van de vanillestokjes op dat ze flexibel (dus niet uitgedroogd) zijn. Snijd de stokjes in de lengte doormidden en stop ze in de fles. Giet er nu de drank bij. Dit kan overigens ook sterke drank als witte rum of cachaca zijn, en van een goedkoop merk, mits het maar zo'n 40% alcohol bevat en geen smaakje heeft dat de vanille zou kunnen overheersen. Zet de fles op een donkere koele plek. De koelkast is mooi, als we aannemen dat het licht daar uit gaat wanneer we de deur sluiten... Alles wat je verder nog hoeft te doen is de fles een keer of twee per week goed schudden. Langzaamaan zal het extraxt-in-wording steeds donkerder kleuren. Het mooie is dat je het na gebruik gewoon weer kunt aanvullen met drank, zeker wanneer je er ook nog heel af en toe een nieuw stokje in stopt. Maar aangezien er meestal met thee- of dessertlepels wordt gewerkt zal het zo'n vaart niet lopen.   

 

 

Waardeer dit blogbericht:
1
Oven fried chicken wings
Snijbonensalade

Gerelateerde post