150 gram biscuits
75 gram vloeibare margarine
1 blik vlaaifruit bosvruchten
700 gram Alpro yoghurt-
variatie Blauwe Bosbes
6 blaadjes witte gelatine (dr. Oetker)
verse bosvruchten naar keuze
ter garnering
De eerste taart die ik leerde maken nadat Evert's allergie geconstateerd was, was appeltaart, waarbij ik de roomboter door margarine verving. Maar de eerste taart die ik echt zelf bedacht, was mijn zuivelvrije variant op kwarktaart, die verbazend goed uitpakte. Destijds, nu 15 jaar geleden, gebruikte ik Alpro Yofu Bosvrucht, maar die is er inmiddels niet meer. Nu neem ik de Blauwe Bosbes Yoghurtvariatie in beker, die net zo goed werkt. Ook in de smaken kers- en perzik is de taart een succes. Pas dan echter het vlaaifruit (kersen respectievelijk perzik uit blik in plakjes) en de garnering aan. In feite maakt de maat van je springvorm niet uit. Neem je een kleinere, zoals hier op de foto (20 cm), dan wordt de taart wat hoger, maar 24 cm doorsnee is ook prima.
Trek de omtrek van de springvorm over op bakpapier, knip uit en beleg de bodem ermee. Vet de binnenzijde van de rand lichtjes in met wat olie. Verkruimel de biscuits (bijvoorbeeld Digestives van Verkade) in een kom en roer er de vloeibare margarine door. Week de blaadjes gelatine in koud water, als aangegeven op de verpakking. Doe de kruimelmassa in de springvorm en druk goed aan tot een gelijkmatige, stevige bodem. Verdeel hier het vlaaifruit uit blik in een mooi laagje over. Weeg 700 gram 'yoghurt' af in een mengkom. Breng drie eetlepels water in een pannetje aan de kook. Knijp de inmiddels zacht geworden gelatine goed uit en los deze, van het vuur af, op in het hete water. Laat iets afkoelen en meng dan zorgvuldig door de 'yoghurt'. Schep het mengsel over het vlaaifruit en laat in de koelkast zeker 3 uur opstijven. Het is nog handiger om de taart een dag vantevoren te maken. Versier voor het opdienen met verse bramen, bessen en/of frambozen.