Gevulde spiraalbroodjes

Gevulde spiraalbroodjes

Voor 12 stuks:
400 gram bloem, gezeefd
1,5 eetlepel vloeibare margarine of olie
1,25 theelepel zout
1,5 theelepel (riet)suiker
2,25 - 2,5 dl lauwwarm water
1 zakje gist (7 gram)
100 gram spekreepjes
250 gram champignons 
1 theelepel gedroogde oregano
100 gram gedroogde tomaten op olie
15 gram verse basilicum

Deze week een gezellig ‘scheurbrood’, waarbij ik in één klap heb twee varianten heb gemaakt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor één soort. Verdubbel dan de de ingrediënten voor de gewenste vulling. Leuk en lekker voor de lunch in het weekend of met bijvoorbeeld Pasen, of als onderdeel van een buffet.

Zeef de bloem in een kom. Roer margarine, zout, suiker en gist erdoor. Voeg stapsgewijs het water toe en kneed zeker 10 minuten met de hand tot een mooi deeg. Met een keukenmachine is het deeg in een minuut of 2 klaar. Laat afgedekt in een kom rijzen tot het volume verdubbeld is (1 tot 1,5 uur).
Maak intussen de vulling(en). Bak het spek een paar minuten uit in een droge koekenpan. Snijd onderstussen de champignons in plakjes en bak deze zo'n 10 minuten mee, tot het vocht verdampt is. Roer de oregano erdoor en laat van het vuur af staan.
Laat de tomaatjes uitlekken, en dep met keukenpapier droog. Verwijder de stelen van de basilicum en hak de blaadjes samen met de tomaten met een groot mes tot een grove pasta.  Hak daarna ook de afgekoelde champignons met spek tot een soort tapenade.
Sla de lucht uit het gerezen deeg met een vuist en kneed het nog even door. Rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 30 bij 45 cm. Snijdt de lap in tweeën (2 x 22 bij 30 cm). Bestrijk één helft met tomaten-, en de andere helft met champignonvulling. Rol de lappen nu op en snijd beide ontstane rollen in 6 plakken. Beleg een bakplaat met bakpapier en zet daar een (licht ingevette) springvormring van 24 cm doorsnee op. Leg hierin de 12 spiraalbroodjes, snijvlak naar boven, en laat afgedekt (en direct in contact) met een vochtige theedoek nog zo’n 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden, verwijder de theedoek, schuif de broodjes in het midden van de oven en bak ze in een half uur bruin en gaar.

Foto: Janeczka Milton

Waardeer dit blogbericht:
3
Perenwodka
Indiase aardappelen

Gerelateerde post