Goulash-variatie met schouderkarbonade

Goulash-variatie met schouderkarbonade

Voor 3 personen:
500 gram tomaten
2 rode (punt)paprika's
250 gram champignons
375 gram schouderkarbonade
1 pakje soja- of rijstcuisine
1 eetlepel citroensap
1 theelepel zout
1 eetlepel milde paprikapoeder
1 eetlepel gemalen karwij/kummel*
evt: snufje scherpe paprika/chili
wat vloeibare margarine

Een keer of 4 tot 6 per jaar haal ik mijn römertopf tevoorschijn: die welbekende poreuze aardewerken, door de Romeinen uitgevonden schaal met deksel. Geweldig om kip met aardappelen in te garen. Maar er kan veel meer mee. Hij is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen. Daarom wordt hij - na 15 minuten in koud water te hebben gestaan - in de nog koude oven geplaatst. Gedurende het bakproces onstaat stoom die de ingrediënten gaart. Smaak, vitaminen en voedingsstoffen blijven optimaal behouden.

Hij is ook super makkelijk in gebruik: wanneer hij eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar, en (rund)vlees hoef je bijvoorbeeld ook niet eerst aan te braden. Er zat bij de aankoop een receptenboekje inbegrepen, maar soms verzin ik ook zelf gewoon maar wat. Zoals deze romige goulash-variatie met schouderkarbonade.

Serveer de goulash met rijst of pasta. Het recept is voor 3. Neem voor 4 personen in ieder geval 500 gram vlees en geef er bijvoorbeeld een salade bij. 

* gemalen karwij/kummel is te koop bij kruidenwinkels en toko's.

Leg de deksel van de römertopf in de spoelbak, zet de schaal daarin en vul de bak met water zodat alles goed onder staat. Prepareer nu de ingrediënten.
Ontvel eerst de tomaten (niet per se nodig). Breng hiervoor een pannetje water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in. Leg ze een seconde of tien in het kokende water. Neem met een lepel uit de pan en verwijder de vellen. 
Snijd de tomaten in achten en de paprika's (zonder zaadklijsten uiteraard) in niet te kleine stukken. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd de grootste exemplaren in tweeën of vieren. Verwijder het bot van de karbonades en snijd het vlees in hapklare stukken.
Doe de cuisine in een mengbeker of -kommetje en roer er citroensap, zout, paprikapoeder (zoet en scherp) en karwij door.
Inmiddels zal er een kwartier om zijn en kan de römertopf uit het water worden gehaald. Giet hem leeg en verdeel de helft van de groenten over de bodem. Leg het vlees daarop en dek af met de rest van de groenten. Giet de room erover en 'garneer' tot slot met wat kneepjes margarine.
Sluit af met de deksel en plaats in de oven. Stel deze in op 225 graden. Haal na een uur eruit, roer even door en zet nog vijf minuten terug zonder deksel. Daarna is de goulash klaar om te serveren! Lekker met rijst of pasta. 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Verwen-cakejes voor Valentijn
Tarwevrije jamtaart

Gerelateerde post