Tarwevrije jamtaart

Tarwevrije jamtaart

300 gram boekweitmeel 
70 gram aardappelzetmeel
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
(evt.) 1 theelepel kaneel
150 gram koude harde margarine
50 - 75 ml water
300 gram jam naar keuze
olie om in te vetten
halve eetlepel plantaardige melk 

Af en toe komt er een vraag binnen naar tarwe- of glutenvrije bakrecepten. In dit kader deze week een taart met boekweitmeel. Dat koop je gewoon bij de supermarkt, bijvoorbeeld van Koopmans of Peak's. De taart is feitelijk gezien niet helemaal sojavrij, omdat de margarine sojalecithine bevat. Hier kun je echter onder het kopje 'Margarine' lezen dat in praktijk bijna iedereen lecithine verdraagt. Qua jam is er keuze te over. Rode jam geeft optisch het mooiste effect.

 Maar bijvoorbeeld pruimenjam combineert weer erg lekker met het kaneel in het deeg.

Doe alle droge ingrediënten (t/m kaneel) in een kom. Snijd de margarine in kleine stukjes en wrijf deze met de vingertoppen door het meelmengsel. Wanneer de margarine niet meer zichtbaar is en er een soort kruimels zijn ontstaan, voeg dan 50 ml water toe en kneed en knijp dat erdoor. Meestal wanneer ik denk dat het niks meer gaat worden, 'pakt' de massa ineens en kun je het tot een grote bol bewerken. Voeg eventueel de rest van het water toe, als het niet lukt. Rol de bol in pasticfolie en laat een uur in de koelkast rusten. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vorm (ik gebruikte een quichevorm van 24 cm doorsnee) in met wat olie. Neem ruim tweederde van het deeg. Rol uit tot een ronde lap. Dat gaat het beste tussen twee vellen bakpapier, of plasticfolie. Hevel deze over naar de vorm en bedek de bodem en de rand. Het deeg laat zich goed met de vingers verder in de juiste vorm duwen. Verdeel de jam over de bodem. Rol de rest van het deeg uit en steek er vormpjes naar keuze uit. Leuk is om koekstekers te gebruiken al naar gelang de gelegenheid (denk aan dennenboomjes, sterretjes, kippetjes, lammetjes, etc.) Verdeel deze over de jam en bestrijk met wat plantaardige melk. Heb je wat deeg over, maak er een (wat dikkere) koek van en bak deze naast de vorm mee op een stukje bakpapier. Bak de taart in het midden van de oven in 30 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Waardeer dit blogbericht:
0
Goulash-variatie met schouderkarbonade
Oosterse aardappelpannenkoekjes met chilidip

Gerelateerde post