Griekse citrussalade

Griekse citrussalade

5 mineola's
1 ui
75 gram zwarte olijven zonder pit
2 eetlepels olijflolie
1 eetlepel citroensap
zout en peper


'Never judge a book by its cover', luidt een Engels gezegde. En deze wijze woorden zijn natuurlijk van toepassing op zo'n beetje alles in het leven waar je maar een oordeel over zou kunnen vellen. Het gaat bijvoorbeeld ook op voor mensen. Zo verloor ik in een aardig ver verleden eens midden op een drukke kruising die ik per fiets trotseerde mijn schoen. Aan de overkant gekomen sprong ik van mijn fiets om te kijken waar hij gebleven was, en daar zag ik ineens een in een mouwloos spijkerjack gehulde, langharige, rijk met tatouages beprinte jongeman een sprintje trekken tussen het verkeer door. Om de schoen even later voor mij op te houden: "Alstublieft hoor, mevrouw!" Geweldig vond ik dat, en totaal onverwacht. Een heus leermoment.

Ook in de kookkunst blijk je je soms te kunnen vergissen, wanneer combinaties van voedsel niet bij elkaar lijken te passen, maar een verbluffend lekker resultaat blijken te geven. Zo heb ik al een paar keer op feestjes deze Griekse salade op tafel gezet, als onderdeel van een buffet. Telkens lieten de gasten hem links liggen, tot ik ze overhaalde er wat van te proeven. Dan schepten ze meteen wat extra op hun bord. Sinaasappel met zout en ui, wie bedenkt het ook? Nou, een zeer creatieve Griek dus gelukkig, ooit, lang geleden...

De laatste jaren ben ik vrijwel altijd teleurgesteld wanneer ik een sinaasappel - oorspronkelijk hoofdbestanddeel van dit recept - heb gepeld. Vaak is hij droog, met dikke, taaie vellen en heeft hij de smaak van overrijp fruit. Brrr. Daarom neem ik tegenwoordig liever mineola's. Nu alweer volop verkrijgbaar in de supermarkt, niet te zoet, niet te zuur en heel sappig. Deze kruising tussen mandarijn en grapefruit is gemakkelijk te pellen en herkenbaar aan de uitstulping van de schil op de plaats waar de steel heeft gezeten, het 'neusje'.

Pel de mineola's en verdeel ze in partjes. Snijd deze eenmaal door en schik ze op een bord. Bestrooi licht met peper en zout. Snijd de ui in dunne ringen en maak de dressing door olie en citroensap te mengen. Dompel de uiringen even in de dressing - dan verliezen ze hun ergste scherpte en gaan ze niet 'ruiken' - en schik ze daarna over de mineolapartjes. Verdeel tot slot de rest van de dressing en de olijven erover.

In de koelkast bewaard is een eventueel restje de volgende dag ook nog erg lekker!

Waardeer dit blogbericht:
0
Oosterse kippensoep met noedels
Havermout crackertjes

Gerelateerde post