Aardappel-broccoli kroketjes

Aardappel-broccoli kroketjes

Circa 21 stuks:
600 gram kruimige aardappelen
350 gram broccoliroosjes 
6 halve zongedroogde tomaten op olie
halve theelepel zout
half zakje ‘Hot krokantjes’ (à 150 gram, AH)





Veel kleintjes kennen een dwarse periode, waarin alles wat naar groente riekt geweigerd wordt. Heel slim is het dan om groenten in een gerecht te verstoppen. Zoals in deze kroketjes, die ze met de hand kunnen eten en die eerlijk gezegd voor niemand een straf zijn. De stukjes gedroogde tomaat geven een extra kick. Vervang deze eventueel door twee eetlepels kappertjes, of simpelweg wat geraspte nootmuskaat. De korst wordt nooit zo knapperig als bij kroketjes uit de winkel, maar de smaak is er niet minder om.

Je kunt ook variëren met paneermeel van brood, verkruimelde cornflakes en zelfs aardappel- of tortillachips, bijvoorbeeld als je geen soja verdraagt. Zelf vind ik de hier gepresenteerde versie met rijstzoutjes erg lekker. Vind je het rollen en afbakken van de kroketten te veel gedoe, stop dan na het op smaak brengen van de puree. Wij eten hem graag als stamppotje bij vis. Doe er dan wel wat (tomaten)olie of margarine door voor de smeuïgheid. 

Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in wat water in ca 20 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel even staan. Breng een flinke pan water aan de kook. Doe de broccoliroosjes erin en laat 7 minuten koken. Giet af in een vergiet of zeef en doe terug in de pan. Gooi de aardappelen erbij en gebruik een pureestamper om alles samen te pletten. Hoeft niet superfijn, er mogen best wat stukjes blijven. 
Dep de tomaatjes met keukenpapier om de meeste olie te verwijderen en snijd in kleine blokjes. Meng samen met het zout door de puree.
Verwarm de oven voor op 200°C. Neem steeds een flinke eetlepel puree (ca 45 gram) en vorm met de handen een rolletje. Druk de uiteinden plat voor de echte ‘kroket-look’ en leg op een bord tot alle puree verwerkt is. 
Verkruimel de Hot krokantjes, met een mes of in een keukenmachine en doe over in een kom of diep bord. Beleg een bakplaat met bakpapier. Rol de kroketjes een voor een door de kruimels en druk voorzichtig aan, zodat ze mooi in model blijven. Leg op de bakplaat en bak 20 minuten bovenin de hete oven.

Foto: Petra Schuster

Waardeer dit blogbericht:
0
Zachte witte bolletjes
Citrus geleitjes

Gerelateerde post