Voor 8 stuks:
8 suikerschelpen (Jos Poell)
zomerfruit naar keuze
Voor de 'Lemon Curd':
125 ml soja- of rijstmelk
rasp van een halve citroen
50 gram suiker
driekwart (afgestreken) theelepel kurkuma
50 ml vers citroensap
1 afgestreken eetlepel maizena
Deze week een tip voor vaderdag (of voor wanneer je maar wilt): vrolijke, snel te bereiden fruitgebakjes. Het kan zo gemakkelijk als je wilt (dus is ook door kleintjes te bereiden). De suikerschelpen koop je in de supermarkt, de receptuur bevat tarwebloem (gluten), plantaardige oliën (palm, raap, kokos), 19% suiker, zout, emulgator (mono- en diglyceride van vetzuren), aroma, voedingszuur (citroenzuur) en kleurstof (caroteen). Uiteraard kun je ze ook zelf maken van bladerdeeg met wat suiker. Dan is het alleen nog een kwestie van vullen. Fruit, met daaronder een bodempje sojayoghurt, -vla of plantaardige slagroom. Of, als het ietsje minder gemakkelijk en snel mag, heerlijk frisse lemon curd-vervanger, zonder melk en ei uiteraard. Zo vind ik ze het allerlekkerst!
Zeker aan te bevelen dus om deze smaakmaker toch maar te bereiden. Dat kan ook een dag voor gebruik, trouwens.
Voor het maken van de ei- en melkvrije 'lemon curd': verwarm in een pannetje melk met citroenrasp, suiker en kurkuma en breng al roerend aan de kook. Zeef het citroensap en meng met een vork de maizena erdoor. Roer tot er geen klontjes meer zijn. Giet het maizenapapje in een dun straaltje, kloppend met een garde, in de kokende melk. Laat een minuut of 2 doorkoken tot de vla gebonden is, haal van het vuur en laat afkoelen. Roer af en roe door om de vla egaal te houden; het citroensap heeft in warme toestand de neiging zich af te scheiden. Zet tot gebruik in de koelkast.
Schep voor het serveren wat 'lemon curd' in elke gebakschelp en beleg met fruit naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan frambozen, bramen, aardbeien, druiven, blauwe bessen en plakjes banaan.
Foto: Janeczka Milton