Kruidnoot-soesjes met mandarijnglazuur

Kruidnoot-soesjes met mandarijnglazuur

Voor 24 stuks:
6 plakjes bladerdeeg (Koopmans)
1 pakje opklopbare soja- of rijstroom
1- 2 zakje Klopfix (slagr.versteviger)
100 gram kruidnoten
150 gram poedersuiker
sap van 1 mandarijn (30-35 ml)
evt. wat kleurstof, bv Dr. Oetker
En verder:
koeksteker/glas (ca 5,5 cm doorsnee)


Zonder eieren kun je natuurlijk helemaal geen soesjes bereiden. Maar je kunt ze wel benaderen! Met doodgewoon bladerdeeg. De eerste dag is dat heerlijk knapperig. De tweede dag is het wat slapper, waardoor het in feite nog meer op een soesje lijkt. Probeer daar maar eens af te blijven!
In de meeste supermarkten zijn wel allergeenvrije (of -arme) kruidnoten te verkrijgen. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken, of speculaas gebruiken. Recepten en meer tips en ideeën voor het heerlijk avondje vind je op ons Pinterest Sinterklaas-bord.

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht iets ontdooien. Steek uit elke plak 4 rondjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. De restjes bladerdeeg kun je, met bijv. wat suiker en kaneel bestrooid, meebakken. Die zijn lekker om zo op te knabbelen. Bak in ongeveer 15 minuten bruin en gaar in het midden van de oven. Laat afkoelen.
Klop intussen de room volgens de aanwijzingen op de verpakking. Mix vlak voor hij 'klaar' is de slagroomversteviger mee. Verkruimel 75 gram kruidnoten fijn (bv in een blender) en spatel door de opgeklopte room. Zet tot gebruik in de koelkast.
Bereid het glazuur: Meng 30 ml mandarijnsap door de poedersuiker. Om de kleur te verdiepen kun je wat druppels kleurstof toevoegen. Het mengsel moet dik, maar nog wel vloeibaar zijn.
Hak de overgebleven kruidnoten in grove kruim.
Snijd de afgekoelde deegrondjes horizontaal doormidden, over de breuklijn die door het bakken zichtbaar is geworden. Zet een taartrooster op een oude krant. Roer het glazuur nog even los. Dip alle bovenkantjes één voor één met de bolle zijde in het glazuur, en laat afdruipen op het taartrooster. Besprenkel meteen met kruinootkruim. Schep een klein theelepeltje glazuur in elk bodempje. Schep er dan een flinke dessertlepel kruidnootroom op en dek af met de geglazuurde bovenkant.  

 

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Moussaka, met béchamelsaus
Chococino

Gerelateerde post