Moussaka, met béchamelsaus

Moussaka, met béchamelsaus

Voor 3 personen:
2 aubergines
ca. 3 eetlepels olijfolie 
800 gram voorgekookte aardappelschijfjes*
300 gram lams- of rundergehakt
1 ui
1 blikje tomatenpuree
halve theelepel kaneel
1 theelepel oregano
1/4 theelepel zout
325 ml béchamelsaus (zie onder)

Ooit bestelde ik bij een Grieks restaurant moussaka in plaats van het eeuwige mega-bord met vlees. Nou, ik zat beteuterd te kijken: er werd een bakje onappetijtelijk ogende, van olijfolie druipende prut voor mijn neus gezet, waar ik na twee happen al genoeg van had. Gelukkig kun je dit gerecht zelf veel lichter en smakelijker bereiden. Met minder olie, en met een béchamelsaus zonder melk! Deze saus is ook te gebruiken bij andere ovengerechten als lasagne, of als papje bij de bloemkool. Onderstaand moussaka-recept is voor 3 personen, maar met een salade, dan wel een voorafje of toetje, is het vast ook genoeg voor 4.

Neem dan wel 400 gram gehakt en 1 kg aardappelen. 

Het is even een werkje, met 3-4 verschillende pannen, maar je kunt de schotel al van tevoren klaarmaken. Dan hoeft hij voor het eten alleen nog maar in de oven.

 * Ik gebruik voor het gemak de kant- en klare voorgekookte schijfjes van AH, dat scheelt weer een pan en werk. Maar je kunt natuurlijk zelf ook aardappelen schillen, koken en in schijfjes snijden.

Begin met de aubergine. Snijd in ronde plakken van 1 cm dik. Het garen van de plakken kan op twee manieren: a) Verhit een anti-aanbakpan en kwast de bodem licht in met wat olie. Bak de aubergine steeds met zoveel plakken als er tegelijk in de pan gaan, en keer ze af en toe om. Wanneer een plak er niet meer sponzig uitziet, is hij klaar. Leg op een bord tot gebruik. Of b): verwarm de oven voor op 220 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de plakken aubergine hierop. Kwast licht in met olie. Schuif boven in de oven en bak in 20 minuten gaar, keer halverwege om.  
 
Bak het gehakt rul met een eetlepel olie. Snipper de ui en fruit deze even mee, tot glazig. Voeg tomatenpuree, kaneel, oregano en zout toe, meng goed door elkaar en draai het vuur uit.

Maak tot slot de béchamelsaus.

Ingrediënten béchamelsaus: 
1 eetlepel margarine
1 eetlepel bloem (10-15 gram)
175 ml soja- of rijstcuisine
150 ml water
1/4 theelepel zout (of kwart bouillonblok)
wat (vers geraspte) nootmuskaat

Bereiding béchamelsaus:
Laat de margarine smelten in een steelpannetje en roer er de bloem door. Meet cuisine en water af en meng dat er met een garde beetje bij beetje door. Roer steeds goed tot de klontjes weg zijn. Laat al roerend over de bodem aan de kook komen en draai het vuur uit wanneer de saus een mooie dikte heeft. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Verder met de moussaka: Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal lichtjes in met olie. Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de bodem. Schep het gehaktmengsel erover. Beleg met de plakken aubergine en dek toe met de tweede helft van de aardappelplakken. Schenk nu de béchamelsaus erover. Bak af in de oven in 30 - 40 minuten.   

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Melk- en pure chocoladefudge
Kruidnoot-soesjes met mandarijnglazuur

Gerelateerde post