Maaltijdsalade met chorizo, paprika en aardappel

Maaltijdsalade met chorizo, paprika en aardappel

2 rode paprika’s
1 rode peper
600 gram vastkokende aardappelen
200 gram broccoliroosjes 
200 gram chorizo 
3 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel mosterd
zout en peperHet wachten is nog steeds op beter weer. Ondertussen halen we maar gewoon het zonnetje in huis. Bijvoorbeeld met deze lekkere salade, die kan dienen als hoofdgerecht voor twee of drie, of als bij- of buffetgerecht voor meerdere personen. Ook erg lekker voor onderweg of bij een picknick. Eet hem bij kamertemperatuur, dan is hij op z'n best. Doe de worst er pas op het laatste moment bij. Is de salade onderdeel van een picknick, neem de uitgebakken chorizostukjes dan dus in een apart bakje mee. In de supermarkt vind je diverse soorten zonder bv. melk en ei, zoals die van onder andere AHAH ExcellentStegemanAH BiologischJumbo en Plus. Check de verpakkingen!

Zet de grill op de hoogste stand. Snijd de paprika's en peper in de lengste doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de bolle kant naar boven op een rooster en schuif dat boven in de oven. Rooster tot het vel (gedeeltelijk) zwart geblakerd is. Doe de stukken dan in een kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot hanteerbaar. Verwijder alle vellen – van de peper blijven slechts wat dunne reepjes vruchtvlees over – en laat staan tot gebruik.
Halveer de chorizo eventueel in de lengte. Haal het vel eraf en snijd de worst in plakjes. Bak deze op niet te hoog vuur in een (koeken)pan, zonder toegevoegd vet, tot ze flink wat olie hebben losgelaten en mooi zijn gerkleurd. Laat uitlekken op keukenpapier; ze worden bij het afkoelen pas (enigszins) krokant. Schil de aardappelen en snijd in hapklare blokjes. Kook deze in wat water in 15 minuten gaar, giet ze af en doe over in een saladekom. 
Verdeel ook de broccoliroosjes in hapklare stukjes en blancheer 2 minuten in een flinke pan kokend water. Giet af in een zeef en spoel na met veel koud water om het kookproces meteen te stoppen. Laat uitlekken en doe bij de aardappelen.
Meng de dressing van azijn, olie, mosterd, zout en peper. Snijd de paprika in blokjes en doe die in de saladekom. Snijd de peper in kleine snippers en roer deze door de dressing. Schenk de dressing over de salade en schep voorzichtig door elkaar. Voeg de worst pas vlak voor het serveren toe, zodat die krokant blijft.

Foto: Sven Plomp

Waardeer dit blogbericht:
0
Havermout-wortelbrood
Speklapjes met krieltjes uit de oven

Gerelateerde post