Melk- en pure chocoladefudge

Melk- en pure chocoladefudge

200 gram toegestane chocolade* naar keuze
1 eetlepel vloeibare margarine
60 gram Tofutti Creamy Smooth Original
smaakmaker naar keuze (lees onder)

Heerlijke smelt-in-je-mond-fudge is moeilijk te vinden wanneer je geen zuivel verdraagt. Maar als je wel soja mag, is hij gelukkig gauw zelf gemaakt! Een jaar geleden fabriceerde ik, terwijl ik wat aan het experimenteren was, soort van per ongeluk een perfecte witte chocoladefudge, die ik opleukte met matcha (groene theepoeder). De roomkaasvervanger van Tofutti bleek voor een mooie, romige structuur te zorgen. Nu kom ik met twee aanvullende recepten. Je kunt natuurlijk volop variëren met vullingen als stukjes gedroogd fruit, zoutkorrels, verkruimelde pretzels en (het helaas moeilijk te vinden) knettersuiker.

*Lees hier welke chocolade er in jouw dieet past. 

De basis maak je als volgt: 
Breek de chocola in stukjes en doe in een kommetje. Zet in een pan met net niet kokend water en neem rustig de tijd om het helemaal te laten smelten. Roer er dan van het vuur af de margarine en vervolgens de Tofutti 'roomkaas' doorheen. Gebruik een garde om alle klontjes weg te werken. Hak/breek de gewenste vulling in brokjes en roer deze erdoorheen.

Neem een stuk bakpapier en bekleed hiermee een niet te grote (diepvries)bak. Ik heb overigens - heel praktisch - ontdekt dat de meeste kartonnen tomatenbakjes van AH een perfecte maat hebben (ca 220 vierkante cm), dus die gebruik ik meestal. Schenk de warme chocolademassa in de met bakpapier beklede vorm en laat afkoelen. Zet in de koelkast en laat zeker 4 tot 5 uur opstijven.
Til met bakpapier en al uit de vorm, leg met de fudge naar beneden op een bord en trek het papier eraf. Snijd de fudge-plak in niet te grote stukken. 
Eventueel: bestrooi voor het serveren met wat cacaopoeder door een theezeefje. 

De twee variaties:
Melkchocolade met Tuc: 
Een prettig contrast van zoet en licht hartig; zacht en crispy. Mijn favoriet!
Gebruik rijstmelkchocolade en 1 portiepakje Tuc Break Original (de enige Tuc-soort zonder ei in de receptuur).

Pure chocolade fudge met Koffieleutjes: 
Gebruik pure chocolade en 5 (volkoren) Koffieleutjes
De structuur is na het mengen wat pasta-achtiger (lees: minder vloeibaar) dan bij de melkchocolade. Druk het mengsel daarom met een lepel mooi plat in de vorm. 

Tip voor de Sinterklaastijd: meng stukjes speculaas of pepernoot door witte, melk- of pure chocofudge. 

Foto: Petra Schuster 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Pompoen-cheesecakeijs
Moussaka, met béchamelsaus

Gerelateerde post